octombrie 2024
Festivalul de film documentar Astra Film Festival, 2024
Alice On & Off este un documentar din 2024 care urmărește un deceniu din viața lui Alice, o tânără neglijată de familie, care se refugiază în consumul de droguri și devine mamă la vârsta fragedă de 15 ani.

Crescută de bunica ei, ținută la distanță de părinți, Alice va ajunge, pe perioada de 10 ani în care este urmărită de regizoarea Isabela Țenț, să trăiască o viață marcată de traumele copilăriei. Prea devreme în viața ei, la 15 ani, rămâne însărcinată cu Dorian, în vârstă de 50 de ani. Când mama acesteia decide, pe baza unor principii religioase, că Alice trebuie neapărat să păstreze copilul, bărbatul divorțează de soția sa, iar Alice dă naștere unui băiat ce primește numele de Aristo. La începutul filmului, Alice are 18 ani, iar Dorian 53. Par să ducă o viață bună împreună, deși Alice face videochat pentru a își întreține familia și e nevoită să renunțe la studii. Surprinzător, sau nu, este că Alice va alege să-și părăsească familia, iar pe parcursul anilor va fi foarte puțin prezentă în viața copilului ei.


Probabil cel mai important și evident mesaj transmis prin intermediul poveștii lui Alice este impactul pe care traumele copilăriei îl au. Portretul emoționant și tulburător al lui Alice este cât se poate de real. Chiar Alice spune la un moment dat că viața ei este "povestea tipică, standard pentru orice adolescent care face un copil în liceu". Inițial Alice crede că suportul iubitului ei, mai în vârstă cu 35 de ani, și aducerea unui copil pe lume o vor salva de problemele ei cu drogurile și o vor ajuta să-și depășească propriile traume din copilărie legate de familia pe care nu a avut-o cu adevărat niciodată. Pe parcursul filmului, din acțiunile ei, vedem cum traumele nerezolvate ies la iveală și o împing pe Alice să facă alegeri impulsive și de multe ori dăunătoare pentru ea și cei din jurul ei.

Documentarul scoate la iveală faptul că Alice este o fată inteligentă, cu talent artistic desăvârșit și inteligență emoțională. Într-un context familial favorabil, cel mai probabil nu ar fi recurs la consumul de droguri pentru a-și aliena suferința. Consumul de droguri este de fapt cel care a propulsat-o înspre auto-distrugere și care va continua să-și arate efectele pe tot parcursul vieții ei, marcând-i și pe cei din jurul ei.

Alegerea regizoarei de a nu transforma povestea în ficțiune mi se pare una corectă, mai ales pentru că este o poveste reală deja prea complexă pentru a fi înțeleasă pe deplin. Stilul filmului duce spre documentar, dar funcționează pur și simplu pentru a ne prezenta o parte din povestea lui Alice, fără prea multe inserții, date sau explicații (lucru care poate fi uneori derutant).

Alice On & Off este deja un documentar apreciat, cu nominalizări și premii la festivaluri precum TIFF, Festivalul de Film de la Cracovia și Sarajevo. Pe 22 și 26 octombrie 2024, filmul va fi prezentat la Astra Film Festival, 2024, prima proiecție fiind urmată de un Q&A, cu participarea regizoarei.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus