mai 2006
Festivalul TIFF 2006
Selecţia filmelor, ideile originale şi publicul. Acestea sunt cele trei argumente care l-au făcut pe celebrul regizor roman Radu Mihăileanu să se declare încântat de Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF).

Aflat pentru prima oară în România după succesul înregistrat cu ultimul său film, Va, vis et deviens, regizorul s-a întâlnit ieri, la TIFF 2006, într-o conferinţă de presă, cu jurnaliştii români şi străini.

"N-am fost la Cluj de aproape nouă ani, când am filmat, prin împrejurimile oraşului, pentru Train de vie. Dar ceea ce am găsit acum m-a încântat. TIFF-ul este un festival cu adevărat profesionist, singurul de talie europeană. Selecţia filmelor este excelentă, sunt cele mai bune producţii din 2005 şi 2006. În plus, am găsit idei originale, cum n-am mai văzut la nici un festival, de exemplu, seminarul Let's go digital. Există şi la Cannes astfel de stagii, dar nu aşa bine făcute. Ceea ce este foarte important însă e că TIFF contribuie enorm la educarea publicului, pe de o parte şi la pregătirea unei noi generaţii de cineaşti, pe de altă parte", a spus Radu Mihăileanu.

Regizorul filmului Va, vis et deviens, câştigător al Premiului César pentru Cel mai bun scenariu, semnat de el împreună cu Alain-Michel Blanc, trofeu pe care l-a şi prezentat "live" jurnaliştilor, face parte şi din juriul TIFF 2006, care va avea dificila misiune de a alege marele câştigător din cele 12 filme aflate în competiţie. "Voi judeca filmele cu sufletul", a precizat Mihăileanu.

Cât despre proiectele sale de viitor, regizorul a spus doar că "lucrează la două poveşti. Din superstiţie, nu vorbesc absolut cu nimeni despre proiectele la care lucrez. Dacă spun înainte, nu iese nimic. Şi ar mai fi o problemă. Obişnuiesc să scriu, apoi arunc la gunoi, aşa că până nu e totul gata, nu spun nimic", a mărturisit, zâmbind, regizorul.

În afară de ipostazele de scenarist, regizor şi producător, Radu Mihăileanu va publica în curând şi o carte. La fel ca şi filmul Va, vis et deviens, aceasta va urmări aventura evreilor etiopieni, totul privit prin prisma puştiului, care e şi eroul filmului. Legat de producţia care a avut un succes atât de mare, Mihăileanu a povestit că aventura castingului a fost una de-a dreptul incredibilă. "Au fost luni de zile de pregătire a filmului. Foarte mulţi dintre actori nu numai că nu erau de meserie, dar nu fuseseră niciodată în faţa unei camere de filmat. Mama etiopiană, de exemplu, este infirmieră de profesie. De asemenea, pentru a-i alege pe copii, am văzut cam 1500 de candidaţi, pe care i-am împărţit apoi în cinci echipe şi tot aşa, până am făcut alegerea finală. Dar a fost incredibil. Au învăţat unul de la altul şi echipa finalistă, cea care ne-a convins, s-a comportat ca o adevărată familie", a povestit regizorul.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus