iunie 2006
Iubeşte câinii, îi place să gătească şi se relaxează muncind în grădină. Sunt pasiunile unui actor celebru pentru lunga galerie de personaje malefice pe care le-a interpretat de-a lungul carierei.

Acestea sunt doar câteva din "secretele" pe care actorul german Udo Kier, invitat de onoare la TIFF 2006, le-a dezvăluit ziariştilor în cadrul unei conferinţe de presă care a avut loc marţi, la Cluj. Udo Kier se află în aceste zile la Cluj, pentru proiecţia-maraton a filmului de televiziune The Kingdom / Spitalul şi fantomele lui, în regia celebrului regizor danez Lars von Trier, în care este chiar... Diavolul. Evenimentul a fost programat într-o zi extrem de specială, 06.06.06, lucru care l-a amuzat pe actor.

Cum se simte Udo Kier după ce a fost "în pielea" atâtor personaje malefice? "Ca să joci personajul diavolului, trebuie să fii un înger", a spus Udo Kier, adăugând că rolurile malefice îi plac foarte mult, "E minunat să faci astfel de personaje. Mi se pare mult mai interesant şi e o provocare, având în vedere că, în viaţa de zi cu zi, nu poţi să faci aşa ceva", a mărturisit Udo Kier. Actorul este unul dintre favoriţii maestrului Lars von Trier. Pe Udo Kier nu-l sperie atitudinea "uşor rigidă" a danezului asupra actorilor cu care lucrează, ba chiar îl admiră pentru maniera în care reuşeşte să "scuture" un star precum Nicole Kidman de "manierismele" tipice unei vedete. "Lars e dificil doar dacă nu-l înţelegi", a spus Udo Kier.

Actorul german le-a mai spus jurnaliştilor că este un fan al Festivalului Internaţional de Film Transilvania. "Astfel de festivaluri sunt întotdeauna extrem de importante, pentru că oferă publicului posibilitatea de a vedea un spectru foarte larg de filme făcute de tineri din întreaga lume", a spus Udo Kier. Legat de proiectele sale de viitor, actorul a dezvăluit că are "pe masă" cinci scenarii, aşa că urmează o perioadă extrem de "plină" din punct de vedere profesional.

Filmografia lui Udo Kier este impresionantă, fiind alcătuită din peste 170 de titluri, chipul, vocea şi atitudinea sa rămânând emblematice în galeria personajelor malefice ale cinematografiei. Amintim câteva titluri faimoase precum: Blood for Dracula (regia Paul Morrissey, 1974, Kier intrând în pielea Contelui Dracula), Blade (unde întruchipează un vampir însetat de sânge), Revelation (unde a fost un mare maestru mason) sau Invincible (în regia lui Werner Herzog, unde joacă împreună cu Tim Roth, având rolul Contelui Helldorf, nume predestinat, am spune...).

Udo Kier se află pe lista restrânsă de actori favoriţi ai regizorului Lars von Trier, cei doi colaborând în mai toate filmele danezului. De curînd, Udo Kier a putut fi văzut pe marile ecrane din România în Dogville şi Manderlay.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus