iunie 2006
Tot mai multe personalităţi de marcă din lumea filmului spun "prezent" la TIFF 2006. Actriţa britanică Vanessa Redgrave, invitata de onoare a ediţiei a cincea a Festivalului Internaţional de Film Transilvania, se află de joi la Cluj, unde va rămâne până în data de 11 iunie. Un alt invitat este regizorul Tony Gatlif, care semnează filmul de închidere a festivalului, Transylvania. Acest film a fost proiectat, de asemenea, şi în ultima seară a Festivalului de la Cannes.

În seara zilei de 9 iunie, cinefilii sunt invitaţi să vizioneze, în premieră absolută în România, unul din cele mai recente filme ale Vanessei Redgrave: The Fever, în regia lui Carlo Gabriel Nero, fiul actriţei. Proiecţia este programată la cinema Republica, începând cu ora 20.30.

Jurnaliştii sunt invitaţi să o cunoască pe celebra actriţă engleză în cadrul unei conferinţe de presă, care va avea loc sâmbătă, 10 iunie, începând cu ora 10.00, la Hotel City Plaza.

Tot sâmbătă, invitata de onoare a TIFF 2006 va participa la Gala de Închidere, în cadrul căreia va primi Premiul pentru întreaga activitate în cinematografia europeană. De asemenea, actriţa este cea care îi va înmâna marelui câştigător al festivalului Trofeul Transilvania.

Cariera cinematografică a Vanessei Redgrave, începută în anul 1958, cuprinde 99 de titluri, numeroase premii prestigioase, de la cel pentru Cea mai bună actriţă la Festivalul de la Cannes din 1968, pentru modul deosebit în care a întruchipat-o pe celebra dansatoare Isadora Duncan, în filmul Isadora, la Oscarul obţinut în anul 1978 pentru rolul titular din Julia, până la Emmy-ul din 2000 pentru rolul din The Gathering Storm.

Printre titlurile faimoase care îi alcătuiesc filmografia se mai numără şi: Blow-up (regia Michelangelo Antonioni), Howards End (nominalizare la Oscar pentru Cea mai bună actriţă într-un rol secundar), Yanks (unde joacă alături de Richard Gere), sau Girl, Interrupted (unde le-a avut ca partenere de joc pe Angelina Jolie şi Winona Ryder).

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus