iunie 2006
Festivalul Internaţional de Film Transilvania la final! Teatrul Naţional din Cluj-Napoca s-a transformat sâmbătă seara într-un adevărat vulcan. Pe ritmurile de foc ale Fanfarei Ciocârlia din satul Zece Prăjini s-a tras cortina celei de-a cincea ediţii a TIFF-ului. Zâmbete, lacrimi (de nostalgie şi fericire totodată), flori, diplome, trofee... Un public care a aplaudat frenetic, în picioare, marele câştigător al TIFF 2006, filmul A fost sau n-a fost?. Debutul în lung metraj al regizorului Corneliu Porumboiu a câştigat sâmbătă seara Trofeul Transilvania pentru Cel mai bun film aflat în Competiţie. Dar nu numai atât. Tot filmul său, care are deja în palmares un premiu important obţinut la Cannes 2006, Camera d'Or, a fost şi favoritul publicului, ocupând locul întâi în votul publicul clujean şi câştigând astfel Premiul Publicului. Premiul Zilelor Filmului Românesc pentru lung metraj, oferit de HBO, i-a revenit aceluiaşi Corneliu Porumboiu, care a declarat râzând: "Eu în toată şcoala n-am luat trei premii. Sunt foarte fericit şi sper doar, că oriunde va rula, filmul să aibă spectatori ca la Cluj."

Foarte controversat la Cannes şi mult aşteptat la Cluj, filmul Taxidermia, i-a adus lui Gyorgy Palfi Premiul de regie, oferit de Castel Film. Regizorul ungur a fost unul dintre invitaţii importanţi ai TIFF 2006, un reprezentant de marcă al Zilei Maghiare la TIFF, întâlnindu-se de două ori cu publicul clujean.

Premiul pentru cea mai bună interpretare, oferit de Vitrina Advertising, a plecat în Danemarca, fiind acordat actorului din filmul Soap, David Dencik.

Imaginea filmului 13-Tzameti a fost considerată de către Juriul TIFF drept cea mai convingătoare şi pătrunzătoare totodată. Premiul pentru imagine, oferit de Kodak Cinelabs România, i-a revenit operatorului Tariel Meliava.

Juriul TIFF, format din regizorul Radu Mihăileanu, actriţa Anamaria Marinca, istoricul şi criticul de film David Robinson, regizorul Kornel Mundruczo şi directoarea Centrului Islandez de Film Laufey Gudjónsdóttir a mai acordat şi două menţiuni speciale: Clădirea iacubiană şi documentarul Viva Zapatero!.

A cincea ediţie a celui mai important eveniment cultural cinematografic din România a adunat în Cluj-Napoca, timp de zece zile, în perioada 2-11 iunie, nume importante din lumea filmului şi peste 150 de filme, scurt şi lungmetraje, multe prezentate în premieră absolută în România.

Gala de Închidere a fost animată de personalităţile prezente la TIFF în acest an. Nume de marcă au ţinut să înmâneze câştigătorilor diplomele şi trofeele. Rând pe rând, pe scena Teatrului Naţional din Cluj, au urcat Dana Războiu, Ioana Moldovan, Udo Kier, Oana Pellea, Ileana Popovici, Medeea Marinescu, Anamaria Marinca, Radu Mihăileanu, Tony Gatlif, Mihaela Rădulescu, Mona Muscă şi invitata de onoare a festivalului, Vanessa Redgrave căreia i s-a acordat Premiul pentru întreaga carieră.

Celebrul actor roman Ştefan Iordache a fost distins cu Premiul de excelenţă, în faţa unui public care l-a aplaudat frenetic, în picioare.

TIFF-ul nu se lasă şi mai are un cuvânt de spus. Publicul din Bucureşti amator de filme unul şi unul va fi şi el răsfăţat de către organizatorii Festivalului Internaţional de film Transilvania şi asta pentru că, preţ de 11 zile (12-23 iunie), TIFF se mută în Capitală, ducând mai departe tradiţia începută la Cluj. Cinemateca Union, curtea British Council şi cinema Elvira Popescu vor găzdui zilnic proiecţii ale celor mai importante filme din TIFF-ul clujean.

Publicul bucureştean va putea viziona filme premiate la TIFF, precum 13-Tzameti, Cladirea iacubiană şi documentarul Viva Zapatero!, precum şi filmul care a închis TIFF-ul la Cluj, Transilvania, în regia lui Tony Gatlif.


Premii oferite de juriul TIFF
Trofeul "Transilvania" (10.000 EUR) - pentru cel mai bun film aflat în Competiţie - A fost sau n-a fost?, regia Corneliu Porumboiu
Premiul de regie (5.000 EUR) - oferit de Castel Film - Gyorgy Palfi (filmul Taxidermia)
Premiul pentru cea mai bună interpretare (2000 EUR) - oferit de Vitrina Advertising - David Dencik (filmul Soap)
Premiul pentru imagine oferit de Kodak Cinelabs România - Tariel Meliava (filmul 13-Tzameti)
Menţiuni speciale - Viva Zapatero! (regia Sabina Guzzanti) şi Cladirea iacubiană (regia Marwan Hamed)

ALTE PREMII
Premiul FIPRESCI - oferit de către juriul Asociaţiei Presei Străine de Film - 13-Tzameti (regia Gela Babluani)
Premiul publicului - prin vot - A fost sau n-a fost? (regia Corneliu Porumboiu)
Premiul Re:publik (500 EUR) pentru cel mai bun scurt-metraj prezentat în secţiunea "Umbre" - Cântecul lui Femerlin (regia Manuel Pena)
Premiul de excelenţă - actorului Ştefan Iordache, oferit de Europa FM
Premiul pentru întreaga carieră - oferit actriţei Vanessa Redgrave
Premiul pentru scenariu de scurt metraj (1000 USD) oferit de HBO România - Augustin Cupşa, scenariul Trenul către Bucureşti pleacă de la linia 3 (scenariu ce urmează să fie publicat de Editura LiterNet)
Premiu pentru scenariu de lung metraj (2000 USD) oferit de HBO România - Dan Mihu, scenariul Să iubeşti şi să tragi apa (scenariu ce urmează să fie publicat de Editura LiterNet)
Premiul Zilelor Filmului Românesc - pentru scurt-metraj, un pachet de editare Avid Media Composer, oferit de Marcotec Bucharest - regizorul Cristian Nemescu pentru filmul Marilena de la P7
Premiul Zilelor Filmului Românesc - pentru lung-metraj, (2000 EUR) oferit de HBO - regizorul Corneliu Porumboiu pentru filmul A fost sau n-a fost?
Premiul pentru cel mai bun film realizat în cadrul programului Let's Go Digital! - filmul Question & Question, realizat de Adela Giurgiu, Vlad Cideriu, Radu Tigănaş.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus