iunie 2006
Restul e tăcere
La 5 ani după Filantropica (film al cărui scenariu a fost publicat deja de Editura LiteNet), regizorul Nae Caranfil îşi vede împlinit un vis mai vechi, ecranizarea unui scenariu premiat în concursuri internaţionale (Trofeul Martin & Rossi pentru cel mai bun scenariu al anului, Festivalul Internaţional de Film de la Paris 1995, Trofeul Hartley & Merrill (second prize) - Los Angeles, 1999).

Restul e tăcere va fi, cel puţin prin amploare şi prin subiect, un film de referinţă al cinematografiei noastre; o super-producţie ce povesteşte aventura celor care au realizat primul film de lung - metraj românesc, Independenţa României, pelicula care marchează, în 1911, începutul unei istorii cinematografice de aproape 100 de ani.

Marius Florea "Vizante" şi Ovidiu Niculescu vor fi protagoniştii filmului care, conform autorului, "amestecă realitatea şi ficţiunea, comedia şi drama într-o largă desfăşurare simfonică". Alături de ei, Mirela Zeţa, Silviu Biriş, Nicu Mihoc, Valentin Popescu, Florin Zamfirescu şi alţi actori vor evolua sub bagheta lui Nae Caranfil.

Proiectul, câştigător al concursului CNC de anul trecut, beneficiază de sprijinul unui impresionant număr de instituţii publice, trusturi media şi personalităţi ale vieţii culturale şi politice româneşti, care au înţeles importanţa realizării acestui film, mai ales în pragul aderării României la UE.

Producţia, pusă în opera de Cristian Comeagă şi compania DOMINO FILM, reprezintă un uriaş mecanism menit să asigure realizarea filmărilor ce vor începe în miez de vară şi se vor încheia în preajma Crăciunului. Actorii şi figuranţii vor fi îmbrăcaţi în costume create de Doina Levintza, automobile restaurate sau construite special pentru acest film vor traversa decorurile proiectate de Călin Papură, iar directorul de imagine Marius Panduru va filma întreaga desfăşurare în format cinemascop. Cristian Comeagă prezintă succint amploarea producţiei pe care o pune la cale: "...Mii de figuranţi, scene de bătălie, baluri, bâlciuri şi chermeze, iubiri şi trădări petrecute într-un Bucureşti clocotitor, ce se revarsă pe ecran panoramic."

Finanţarea implică numeroase surse, cele mai importante fiind: Consiliul Naţional al Cinematografiei, grupul Realitatea, Televiziunea Română, McCann Erickson, Media Insight, Mindshare Media, Optimum Media, Zenith Media şi Foote Cone & Belding. Bugetul total al filmului se ridică la 2,4 milioane EUR, cea mai mare sumă mobilizată de un film românesc în ultimul sfert de veac.

Premiera filmului este aşteptată pentru toamna anului viitor, când vom avea ocazia să înţelegem de ce e "restul"... tăcere. Filmările vor începe pe 6 iulie. Primele scene se vor desfăşura la nord de Bucureşti, în decorul creat la Moara Vlăsiei, iar scenele de luptă vor fi turnate la Călugăreni, în perioada 10 - 15 iulie.

Nae Caranfil prezintă acest film ca pe o frescă despre un timp şi un spaţiu în care ofensiva Occidentului se luptă cu moştenirea Orientului în timp ce românii se îmbată conştiincios, muind mititeii în şampanie. Între prăbuşirea unor imperii şi naşterea altora, visele devin realitate într-un Bucureşti de legendă, unde oamenii dorm pe mese şi mănâncă în pat.
Regia: Nae Caranfil Cu: Marius Florea (Vizante), Ovidiu Niculescu, Mirela Zeţa, Silviu Biriş, Nicu Mihoc