Home

Home
Cititi-ne pe FacebookUrmati-ne pe TwitterFeed RSS gratuit

Spacer

Agenda LiterNet  Sageata  Cronici diverse

California Dreaming PM


Şapte Seri, septembrie 2006
TextText mai micText mai mare
Versiune imprimabila Adauga cu AddThis
Ştiu că au intrat Piraţii 2 şi sunt pe primul loc. Că sunt locul trei mondial. Savvy? Şi Hîrtia va fi albastră a luat premiu la Sarajevo. Dar ideea e că trebuie să scriu despre altceva acum.

California Dreaming e piesa lui The Mamas and The Papas, da. Din 1966. Şi titlul unui film românesc despre soldaţi americani şi fete românce care se îndrăgostesc de ei, aşa cum s-au îndrăgostit romanii de fiicele dacilor. Filmările s-au terminat şi Cristian Nemescu, 27 de ani, alături de sunetistul Andrei Toncu, 28 de ani, se întorceau de la montaj, joi noaptea (24 august), când o maşină Porsche la viteză maximă face praf Loganul în care erau. Taximetristul de 24 de ani, Dumitru Arustei, şi cei doi pasageri şi-au pierdut viaţa. Similar cu cazul Teo Peter, istoria se repetă. Maşina e a unui cetăţean englez de origine iraniană, vina e a lui, între timp în Bucureşti s-a mai petrecut un accident similar.

Eu nu l-am cunoscut pe Nemescu, şi nici pe sunetist, am fost la Cannes, e drept la proiecţia cu Marilena de la P7, am zis ceva apropos de split screen-urile lui şi de citatele Spielberg, şi de final, care era downbeat şi nu dădea bine la aerul de poveste-basm, fie el şi de după blocuri de cartier. Dar Nemescu făcuse film-film, acest California Dreaming, la Media Pro, cu participarea lui Armand Assante. E prima oară când se face un film cu actor american (nu pot să mă refer la Punctul Zero că ăia nu erau actori şi nici la Rutger Hauer în Camera ascunsă a lui Bogdan Dumitrescu, pentru că banii veneau din Germania). Să debutezi în lung metraj la 28 ani, nu e clasic românesc, nimeni n-a debutat în lung metraj la vârsta asta, nici Caranfil, nici Ciulei pe vremuri, nici Porumboiu azi. Media trece de 30, la vârsta asta încă te mai şcoleşti sau mai copilăreşti. Îmi aduce aminte de cazul regizorului Michael Reeves (Witchfinder General), mort la 25 de ani, unul din cei mai promiţători regizori englezi ai perioadei (mijlocul anilor '60). La noi toată atenţia media s-a focusat pe taximetrist, datorită colegilor care au avut o atitudine, unii ştiu să-şi onoreze breasla.

OK. Filmul se va monta şi va avea premiera, probabil la anul. Probabil o să se dea numele lui Cristian Nemescu la un premiu, o fundaţie. O să mai fie o ştire la TV şi în presă. Eventual vinovatul va primi o pedeapsă de un anume fel. Revenind la titlu şi la piesă. "All the leaves are brown and the sky is gray"... nu ştiu, dar îmi va fi mai greu să ascult cântecul, şi aşa cu conotaţii funeste (laitmotiv Vietnam), California Dreaming. Am înţeles că are o noimă şi în structura filmului, aşa că, nota bene, "I'll be safe and warm / If I was in L.A." Final de august, dar "such a winter's day".
0 comentarii

Resurse

 Alte articole de Alin Ludu Dumbravă


Alte articole

 In memoriam Cristian Nemescu şi Andrei Toncu la ICR, Anda Cadariu
 Drum bun, Cristi şi Oto!, Iulia Blaga
 Seară de film la ICR - Cristian Nemescu şi Andrei Toncu, Comunicat de presă
 O nedreptate, Alex. Leo Şerban


SCRIEŢI LA LITERNET

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected]. Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet.ro? Îl puteţi introduce aici.


PUBLICITATE
CITIŢI-NE PE FACEBOOK


Spacer Spacer