Academia Caţavencu / septembrie 2006
Lost City
De ce zic eu că merită să vedeţi filmul ăsta despre Cuba anilor '50? În primul rînd pentru că este primul lungmetraj cu un buget mai răsărit (10 milioane $) regizat de cubanezul Andy Garcia. A, nu ştiaţi că Andy Garcia e cubanez? Exactamente! Mai mult, s-a născut exact în 1956, anul în care trupele lui Fidel şi Che debarcau în Cuba pentru a-l înlătura de la putere pe generalul Batista. Cam pe aici e situat şi subiectul filmului nostru.

O familie avută şi extrem de conservatoare din Havana este făcută felii, exact ca un partid politic, de ideile revoluţionare ale vremii. Tatăl, profesor universitar, este adeptul strategiei să stăm în banca noastră, să nu ne băgăm. Fraţii cei mici abandonează neveste şi părinţi şi se înrolează instantaneu în mişcarea lui Fidel. Iar fratele cel mare (Andy Garcia) funcţionează pe post de balanţă: trebuie să rămînă alături de ăi bătrîni, să-i scoată din pîrnaie pe derbedeii ăia mici, să le mai "rezolve" din cînd în cînd şi pe cumnatele sale abandonate şi să aibă grijă de afacerea familiei - un cabaret de succes. Nu-i vorbă, experienţă ar avea destulă: doar s-a antrenat pentru rolul de patron de cazino în toată seria Ocean's Eleven / Twelve / Thirteen.

Dustin Hoffman este mare lider mafiot, rol care nu îl prinde deloc. Imaginaţi-vi-l pe autistul din Rain Man pe post de cap al lumii interlope. Bine că apare extrem de puţin în film: doar şapte minute în total. Cît despre Bill Murray, acesta este deosebit de haios. El face un rol ciudat: un fel de comediant, spiriduş, conştiinţă colectivă. Personajul său nici măcar nu are un nume în film.

În al doilea rînd, în afară de muzică şi peisaje, mai merită să vedeţi The Lost City pentru că vă prezintă o revoluţie cubaneză văzută dintr-un alt unghi. O să-l cunoaşteţi pe tipul ăla cu barbă şi havană în gură, Che Guevara, într-o cu totul altă ipostază decît cea în care îl vedeţi imprimat pe tricourile vamaioţilor: aceea de criminal odios. Din acest motiv, criticii sud-americani l-ar mînca cu fulgi cu tot pe Garcia. Nu trebuie să ştii prea multă spaniolă ca să înţelegi că nu e deloc de bine în textul următor: La Ciudad Perdida es una metedura de pata grotesca e imperdonable en la industria cinematográfica. Aţi înţeles, da?

The Lost City, SUA, 2005, dramă. Regia: Andy Garcia.
Cu: Andy Garcia, Dustin Hoffman şi Bill Murray.
Regia: Andy Garcia Cu: Andy Garcia, Ines Sastre, Dustin Hoffman, Bill Murray

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus