octombrie 2006
Hârtia va fi albastră
Filmul lui Radu Muntean, Hârtia va fi albastră, a primit vineri seară Premiul Special al Juriului în cadrul Festivalului de Film de la Namur.

Cel de-al doilea lung metraj semnat de Muntean, după Furia (în 2002), a fost prezentat la Namur duminică seara (1 octombrie), fiind una din cele 12 producţii din Competiţia de lung metraj - ficţiune.

Aflat la cea de-a 21-a ediţie, FIFF este cel mai mare festival internaţional dedicat filmului francofon, în selecţia din acest an fiind incluse peste 150 de titluri - lung şi scurt metraje, ficţiune şi documentare.



Paul Ipate, protagonistul Hârtiei, prezent în oraşul belgian în seara proiecţiei filmului, spune că "în sală au fost numai oameni interesaţi de noile producţii româneşti. Deja se vorbea mult despre evoluţia excelentă a filmului românesc în festivalurile din lume. Mi s-a părut că din partea publicului am avut cea mai bună reacţie dintre toate festivalurile la care a mai fost filmul prezentat până acum: Sarajevo, Locarno. S-a râs, iar la sfârşit, în timp ce se derula genericul de final, s-a aşternut o tăcere lungă. Apoi, spectatorii s-au dezmeticit încetul cu-ncetul şi m-au "atacat" cu întrebări".

Premiul de la Namur se adaugă premiului pentru Cel mai bun film, dobândit de Hârtia va fi albastră în cadrul Festivalului de Film EURASIA (Antalya) - câştigat în urmă cu două săptămâni, Menţiunii speciale a juriului şi Premiului CICAE, ambele obţinute la Festivalul Internaţional de Film de la Sarajevo în luna august.



Hârtia va fi albastră "e povestea pierderii inocenţei unei generaţii şi a unei revolte populare care a scos la lumină, în egală măsură, ce avem mai bun şi mai rău în noi. Şi spiritul de solidaritate, dar şi egoismul şi răutatea, acumulate în zeci de ani de frustrare. În prima noapte de libertate, militarii primesc ordine de la poeţi şi actori prin televizor, oamenii sunt chemaţi să apere sediul televiziunii naţionale împotriva inamicilor nevăzuţi, staţiile de emisie-recepţie transmit consemne confuze, civilii primesc arme pe bază de buletin, iar ţiganii sunt arestaţi ca terorişti arabi. Filmul este, ca şi revoluţia română din '89, o tragicomedie", declara Radu Muntean.



Vezi trailerul acestui film:
De: Răzvan Rădulescu, Alex Baciu şi Radu Muntean Regia: Radu Muntean Cu: Paul Ipate, Dragoş Bucur, Andi Vasluianu, Tudor Istodor, Gabriel Spahiu

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus