Home

Home
Cititi-ne pe FacebookUrmati-ne pe TwitterFeed RSS gratuit

Spacer

Agenda LiterNet  Sageata  Cronici film  Sageata  Hârtia va fi albastră

Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro

Un nou premiu pentru Hârtia va fi albastră


octombrie 2006
TextText mai micText mai mare
Versiune imprimabila Adauga cu AddThis
Filmul lui Radu Muntean, Hârtia va fi albastră, a primit vineri seară Premiul Special al Juriului în cadrul Festivalului de Film de la Namur.

Cel de-al doilea lung metraj semnat de Muntean, după Furia (în 2002), a fost prezentat la Namur duminică seara (1 octombrie), fiind una din cele 12 producţii din Competiţia de lung metraj - ficţiune.

Aflat la cea de-a 21-a ediţie, FIFF este cel mai mare festival internaţional dedicat filmului francofon, în selecţia din acest an fiind incluse peste 150 de titluri - lung şi scurt metraje, ficţiune şi documentare.Paul Ipate, protagonistul Hârtiei, prezent în oraşul belgian în seara proiecţiei filmului, spune că "în sală au fost numai oameni interesaţi de noile producţii româneşti. Deja se vorbea mult despre evoluţia excelentă a filmului românesc în festivalurile din lume. Mi s-a părut că din partea publicului am avut cea mai bună reacţie dintre toate festivalurile la care a mai fost filmul prezentat până acum: Sarajevo, Locarno. S-a râs, iar la sfârşit, în timp ce se derula genericul de final, s-a aşternut o tăcere lungă. Apoi, spectatorii s-au dezmeticit încetul cu-ncetul şi m-au "atacat" cu întrebări".

Premiul de la Namur se adaugă premiului pentru Cel mai bun film, dobândit de Hârtia va fi albastră în cadrul Festivalului de Film EURASIA (Antalya) - câştigat în urmă cu două săptămâni, Menţiunii speciale a juriului şi Premiului CICAE, ambele obţinute la Festivalul Internaţional de Film de la Sarajevo în luna august.Hârtia va fi albastră "e povestea pierderii inocenţei unei generaţii şi a unei revolte populare care a scos la lumină, în egală măsură, ce avem mai bun şi mai rău în noi. Şi spiritul de solidaritate, dar şi egoismul şi răutatea, acumulate în zeci de ani de frustrare. În prima noapte de libertate, militarii primesc ordine de la poeţi şi actori prin televizor, oamenii sunt chemaţi să apere sediul televiziunii naţionale împotriva inamicilor nevăzuţi, staţiile de emisie-recepţie transmit consemne confuze, civilii primesc arme pe bază de buletin, iar ţiganii sunt arestaţi ca terorişti arabi. Filmul este, ca şi revoluţia română din '89, o tragicomedie", declara Radu Muntean.Sageata Vezi trailerul acestui film: Toate articolele despre Hârtia va fi albastră


0 comentarii

Click pentru a mări imaginea


Resurse

 Alte articole de Oana Răsuceanu


Alte articole

 10 ani cu filmul românesc. Episodul 6 - Anul 2006, Iulia Blaga
 Premiu pentru Hârtia va fi albastră, Comunicat de presă
 Ce culoare va fi hîrtia? - Hârtia va fi albastră, Daniel Goace
 Hîrtia e foarte albastră - Hîrtia va fi albastră, Alin Ludu Dumbravă
 Ordine în haos - Hîrtia va fi albastră, Andrei Gorzo
 Toate articolele despre Hârtia va fi albastră


SCRIEŢI LA LITERNET

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected]. Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet.ro? Îl puteţi introduce aici.


PUBLICITATE
CITIŢI-NE PE FACEBOOK


Spacer Spacer