noiembrie 2006
În cuvinte puţine (dar nu şi simple): pentru că sînt un om din procentul de 10% al populaţiei lumii ăsteia care poate trăi făcînd ceea ce-i place; pentru alea cîteva ore din sutele pe care le petrec la teatru cînd simt adierea unui moment unic de viaţă la limită; pentru că de multe ori după ce ies din sala de spectacol am o nevoie irezistibilă de a vorbi despre ceea ce am văzut, şi nu doar amicilor mei; şi pentru că teatrul are perversa calitate de a fi nu o profesie, ci un mod de viaţă, care ne leagă în complicate încrengături de prietenii şi despărţiri; pentru că prietenii mei artişti, de la Radu Apostol la Andrei Şerban, m-au învăţat cum se face teatrul adevărat şi vreau să spun lumii largi ce înseamnă să iubeşti arta asta.

Şi pentru că nu vreau să scriu în rînduri puţine şi cuvinte simple, regurgitînd semipreparate de trei fraze despre spectacole de trei ore, ca să mut spectatorul de Mălăele la montările lui Carmen Vidu. Vreau să-mi fac propriul meu spectacol, din cuvinte; ca şi la teatru, unora le place, altora nu, unii înţeleg, alţii nu.

Sînt destul de simple cuvintele astea (căci rîndurile, da, sînt puţine)?


P.S.: Acum, dacă am citit şi lista de expresii blestemate a fi prea complicate pentru sărmanul spectator de teatru (sau cititor de reviste glossy?), cuprinzînd cuvinte ca soporific şi abulie, să zic o anecdotă cu prieteni ai mei artişti: scriind despre unul din ei, un actor din Purificare, făceam o referire la ceva numit turnesol. S-a zbătut sărmanul ce s-a zbătut, şi pînă la urmă m-a întrebat ce înseamnă. Ce să facă amărîtul de critic de teatru, în situaţii de-astea? Să folosească parafraze de dicţionar pentru orice depăşeşte vocabularul de bază din Obor, în caz că vreun cititor a chiulit de la orele de chimie din generală?

Pentru ulterioare consultaţii despre turnesol şi fenoftaleină (pe ăsta nu l-am folosit încă, dar mă gîndesc să...), apelaţi la [email protected] sau Dexonline.ro.


Notă: Scrie-ne părerea ta privitoare la modul în care sînt scrise cronicile de teatru, la cît sînt ele de folositoare şi la cît de mult contribuie la alegerea unui spectacol pe care mergi să îl vezi. Trimite un e-mail la [email protected]. Poţi să ne spui şi cum alegi în general piesele, filmele, concertele la care mergi şi cît de des te regăseşti în părerile cronicarilor de specialitate.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus