noiembrie 2006
Nu sînt adepta generalizărilor de nici un fel, dar înţeleg perfect ce o enervează pe Cristina Bazavan cînd citeşte cronici care nu sînt altceva decît un depozit en gros de trişări şi stupidităţi. Mă enervează şi pe mine să citesc inepţii de genul celor citate de Cristina Bazavan pentru că îmi dau seama cît e de greu pentru un spectator să ajungă la sensul unui spectacol cînd e invadat de fraze aiuritoare. E complicat să creezi din scriitură atmosfera unui spectacol, să-l faci pe cel care citeşte să rămînă cu esenţialul, să-l provoci. Pe de altă parte, e periculos să scrii masturbant fără să-l ai pe cel pentru care scrii în minte, să-i pui pe tinerii regizori să înveţe de la maeştri şi tot aşa.

De ce şi pentru cine scriem rămîn întrebările de bun simţ pe care Cristina Bazavan le lansează cronicărimii mult prea ocupate ca să se mai gîndească la ele. Sigur că nu toată lume scrie pentru un pişcot la sfîrşitul spectacolului şi că există cronicari care îşi amendează prietenii. Senzaţia mea a fost că nu pentru excepţii scrie Cristina Bazavan, ci pentru cei care uită acel de ce. Îmi veţi spune că generalizează. Aşa e. Dar cînd majoritatea domină....

În ce priveşte calitatea scriiturii în cronicile de teatru, ei bine, Crisitna Bazavan are dreptate. Din păcate. Eu, sincer, vorbind, scriu pentru că mă încăpăţînez să cred că, în afară de spectacolele greilor care monopolizează teatrele pe bani la fel de grei, e nevoie urgentă pentru spectatorul din 2006 de Radu Afrim, Radu Apostol, Alexandru Berceanu, Gianina Cărbunariu, Radu Nica. Pentru că ei montează şi am şansa să văd ce şi cum fac, încă mai scriu.


Notă: Scrie-ne părerea ta privitoare la modul în care sînt scrise cronicile de teatru, la cît sînt ele de folositoare şi la cît de mult contribuie la alegerea unui spectacol pe care mergi să îl vezi. Trimite un e-mail la [email protected]. Poţi să ne spui şi cum alegi în general piesele, filmele, concertele la care mergi şi cît de des te regăseşti în părerile cronicarilor de specialitate.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus