Home

Home
Cititi-ne pe FacebookUrmati-ne pe TwitterFeed RSS gratuit

Spacer

Agenda LiterNet  Sageata  Cronici film  Sageata  Marie Antoinette

Greu de clasat - Marie Antoinette


România Liberă, decembrie 2006
TextText mai micText mai mare
Versiune imprimabila Adauga cu AddThis
Marie Antoinette de Sofia Coppola este greu de clasat, dar e, cert, unul dintre cele mai frumoase filme ale anului. Regizoarea scenaristă a ajuns la această formă a lui, volatilă, cu multă substanţă sublimată, la capătul unei documentări laborioase care a inclus şi biografia Antoniei Fraser (dar, se pare, nu şi pe cea a lui Stefan Zweig.).

Pînă la urmă, însă, în creuzetul cineastei aflate la al treilea lungmetraj au rămas senzaţii, parfumuri şi culori. Sofia Coppola o înţelege pe Marie Antoinette din spatele pielii sale pudrate, pe dinăuntrul universului ei mobilat cu hăinuţe roz, pantofi Manolo Blahnik (ei bine, da!), prăjiturele rococo şi tot felul de senzaţii pastelate. Este universul unei tinere femei a cărei singurătate e atît de etanşă încît nu poate fi înţeleasă decît trecînd cu grijă în spatele geamului bulei sale de aer, geam pe care cele enumerate mai sus stau lipite ca florile de gheaţă.

Filmul nu se sprijină pe acţiune, dar spaţiile sale libere sunt ocupate de imaginea extrem de elegantă a lui Lance Acord, de scenografie şi costume, de coloana sonoră care amestecă extravagant, dar nu inoportun, Vivaldi cu New Order, The Cure şi Bow Wow Wow, de scenariul în ale cărui cute îşi fac loc şi apropouri deştepte, delicate la lumea de azi, cu gălăgia ei politică ori cu gălăgia show-biz-ului. Marie Antoinette e surprinsă în întreaga ei fragilitate, ca o vedetă fără voia ei, victimă a unui destin care ia mai mult decît oferă. Toate articolele despre Marie Antoinette


0 comentarii

Click pentru a mări imaginea


Resurse

 Alte articole de Iulia Blaga


Alte articole

 Filme de (re)văzut: Cozonac - Marie Antoinette, Alex. Leo Şerban
 Coridor spre eşafod - Marie Antoinette, Andreea Chiriac Hentea
 Încapsulată fără voie în istorie - Marie Antoinette, Iulia David
 Reverie regală - Marie Antoinette, Andrei Gorzo
 Cine nu are pâine, să mănânce... - Marie Antoinette, Giulia Ghica Dobre
 Toate articolele despre Marie Antoinette


SCRIEŢI LA LITERNET

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected]. Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet.ro? Îl puteţi introduce aici.


PUBLICITATE
CITIŢI-NE PE FACEBOOK


Spacer Spacer