Home

Home
Cititi-ne pe FacebookUrmati-ne pe TwitterFeed RSS gratuit

Spacer

Agenda LiterNet  Sageata  Cronici film  Sageata  Phone booth

Big Brother cu puşcă


Libertatea, iunie 2003
TextText mai micText mai mare
Versiune imprimabila Adauga cu AddThis
Colin Farrell este actorul ăla tinerel-frumuşel care urcă, urcă, urcă... În Phone booth, el coboară în stradă şi intră în obiectul din titlu, rămînîndu-i prizonier următoarea oră şi ceva.

Joel Schumacher - un meseriaş cînd foarte inspirat (Falling down), cînd foarte expirat al Hollywoodului (8 mm) - l-a descoperit, de fapt, pe Farrell, lansîndu-l exploziv cu rolul din Tigerland; în Phone booth, Farrell este back in business - în tandem cu Schumacher - în, probabil, cel mai mare succes al lor împreună.

Subiectul este (m)oralizator în linia Se7en, dar mult mai interesant decît povestea (lui Stu Shepard, un "publicist" şmecher / şmenar care nu dă doi bani pe ceilalţi, dar totul pe imaginea sa în ochii celorlalţi) e cum e arătată: un dispozitiv tip Big Brother, în care afli tot despre personajul ajuns în "camera secretelor" (= cabina transparentă), totul despre viaţa lui sentimentală / profesională şi - precum lunetistul de vizavi, care-l ţine în bătaia puştii tot filmul - poţi să-l judeci... Dacă există un strop de geniu în acest film ce pare deja-văzut, el e de căutat în acest dispozitiv: ecranul multiplu îţi dă sentimentul "ochiului-care-vede-tot" (marele "BB" adică!), unitatea de timp şi de loc este - aici - echivalentul lui "real time", referirile la terapie, televiziune şi celebritatea-instant - o subtilă trimitere la "reality-show"-uri precum "BB" (s-ar mai putea adăuga "Iartă-mă!", "Din dragoste" şi "Surprize, surprize" într-un eventual remake românesc...), iar ideea foarte apăsată că eşti absolvit doar după ce-ţi mărturiseşti păcatele "în direct, la o oră de vîrf, în faţa ochilor tuturor" - o foarte îngrijorătoare "stare de fapt" a media-spectacolului în care trăim... Un thriller mental, deci. De văzut! Toate articolele despre Phone booth
Click pentru a mări imaginea


Resurse

 Alte articole de Alex. Leo Şerban


Alte articole

 Phone Booth - un film excelent pornind de la o premiză excelentă, Andrei Bangu
 Reality-show-ul din luneta puştii - Phone Booth, Andrei Gorzo
 În Phone booth, de vorbă cu Dumnezeu, Iulia Blaga
 Phone booth, Luiza Ilie


SCRIEŢI LA LITERNET

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected]. Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet.ro? Îl puteţi introduce aici.


PUBLICITATE
CITIŢI-NE PE FACEBOOK


Spacer Spacer