ianuarie 2007
A fost sau n-a fost?
HBO anunţă difuzarea în premieră şi exclusivitate a filmului A fost sau n-a fost? în regia lui Corneliu Porumboiu în data de 28 ianuarie 2007 (duminică), de la ora 20.00.

La nord-est de Bucureşti, anul de graţie 2005... Jderescu, talk-show-man local, e măcinat în Ajun de Crăciun de o întrebare la care, după cum i-o vor demonstra cu vârf şi îndesat, mai târziu, locuitorii urbei, nimeni nu are chef să răspundă: a fost sau n-a fost revoluţie la ei în oraş? Demonstraţia poate fi făcută matematic - dacă au ieşit oameni în piaţa din centru înainte de 12:08, ora la care elicopterul prezidenţial se ridica de pe clădirea CC-ului, atunci a fost... Iar dacă nu, nu - şi există şi doi "experţi" invitaţi la emisiune (Mănescu, profesor de istorie refugiat în alcool şi nea Pişcoci, bătrânul Moş Crăciun / ex-Moş Gerilă impersonator) prezenţi, pare-se, în acea istorică zi în piaţă. Singura problema e că, uneori, matematica nu-i tocmai o ştiinţă exactă...

Considerat, aproape umanim, drept comedie, A fost sau n-a fost? se dovedeşte a fi mai mult de atât. Da, Porumboiu preferă umorul dulce-amar, tipic moldovenesc, încrâncenării discuţiilor TV reale; da, profesorul e alcoolic (demonstrat) iar bătrânul e puţin senil (face avioane de hârtie), fapt ce-i face puţin credibili, dar extrem de hilari. Şi totuşi, alcoolismul nu e decât acea unică soluţie capabilă să asigure supravieţuirea - înainte, în mijlocul securiştilor şi acum, în mijlocul întreprinzătorilor, în fond, aceiaşi securişti reciclaţi - iar senilitatea nu e decât o crâncenă luciditate, dublată de tristeţe şi o lehamite apăsătoare. Ceea ce face din acestă peliculă, evident, o tragedie. Rămâne să hotărâţi singuri ce variantă alegeţi.

Un lucru e însă clar. A fost sau n-a fost? este un eveniment. Un film excepţional, laureat la Festivalul de Film de la Cannes 2006 cu premiul Camera d'Or, cel mai important premiu pentru debut în lung metraj.

În premieră absolută TV, numai la HBO!


A fost sau n-a fost?
Regia: Corneliu Porumboiu
Cu: Ion Sapdaru, Mircea Andreescu, Teodor Corban, Luminiţa Gheorghiu, Teo Corban, Cristina Ciofu, Lucian Iftimie.
Comedie, România, 2006
Date de difuzare în ianuarie: 28 ianuarie, 31 ianuarie 2007.

Citiţi scenariul filmului A fost sau n-a fost?, un volum publicat de Editura LiterNet.
Citiţi un interviu luat de Andrei Creţulescu lui Corneliu Porumboiu.

Citiţi scenariul filmului A fost sau n-a fost?, un volum publicat de Editura LiterNet.


Regia: Corneliu Porumboiu Cu: Ion Sapdaru, Teodor Corban, Mircea Andreescu

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus