România Liberă / iunie 2007
A fost sau n-a fost?
Filmul lui Corneliu Porumboiu, A fost sau n-a fost?, are o primire excelentă în Statele Unite, unde rulează din 6 iunie. În primul weekend, a fost văzut la cinematograful new yorkez Film Forum, unde a intrat într-o singură copie, de circa 2.100 de spectatori, urmând ca în perioada următoare să fie văzut de cinefilii din Los Angeles, Chicago şi din alte mari oraşe. Distribuit de Tartar Films, care a distribuit şi Moartea domnului Lăzărescu de Cristi Puiu (primul film românesc ce a rulat în cinematografele americane), filmul lui Corneliu Porumboiu e supus tratamentului special privind distribuirea unei producţii independente. Cu alte cuvinte, nu intră în sute de copii, ca marile superproducţii şi filme comerciale, ci în copii mai puţine şi progresiv în teritoriu.

Corneliu Porumboiu e mulţumit de primirea americană, mai ales de cronicile de întâmpinare ale filmului care sunt numeroase şi foarte elogioase, nu puţine folosind cuvântul "capodoperă". N-am găsit până acum o cronică negativă, iar presa americană e dură. Nu prezinţi interes, nu te bagă în seamă. New York Times a scris de pildă, în ziua în care filmul a intrat la cinematograful din Manhattan, că e "caracterizat printr-o precisă şi alunecoasă inteligenţă formală" ceea ce face ca din a doua jumătate să devină o "parodie hilariantă a producţiilor TV de duzină". Cronica din prestigiosul cotidian debutează amintindu-l pe Karl Marx care în 18 Brumar al lui Napoleon Bonaparte observa că istoria se repetă, mai întâi ca tragedie, apoi ca farsă. "A uitat să adauge", spune textul, "că comemorarea istoriei poate ridica farsa la nivelul cu totul nou al absurdităţii".

Criticul de cinema de la The New York Post îl numeşte "cel mai amuzant film pe care l-am văzut în acest an", iar criticul de film de la The Beachwood Reporter, consacră, într-un text cuprinzând cronici la cele mai apreciate (de el) trei filme din selecţia festivalului de la Chicago, cel mai mult spaţiu filmului lui Porumboiu, despre care spune că este "un superb exemplu de umor balcanic ce face ca filmele venite din această zonă să fie atât de vii şi de interesante." La finalul textului, criticul spune că a fost o onoare pentru el să vadă 12:08 East of Bucharest.

Majoritatea criticilor leagă filmul lui Porumboiu de succesul mondial al filmului lui Cristi Puiu şi de Palme d'Or-ul obţinut în acest an la Cannes de Cristian Mungiu. The Village Voice scrie chiar din debutul cronicii că "la Cannes premiile pentru filme româneşti au devenit o normă", iar site-ul www.filmcritic.com spune că "de fapt, România a devenit rapid o forţă puternică a cinematografului mondial", autorul textului afirmând că filmului lui Corneliu Porumboiu a fost singurul premiat pe drept la Cannes, anul trecut. Respectatul site al cinematografului independent indiewire.com anunţă victorios că "o ţară legată până acum în conştiinţa publică (lăsând vampirii la o parte) de ideile vagi ale pieţei negre post-comuniste, se anunţă acum ca un formidabil jucător pe scena rarefiată a lumii filmului."


În Argentina, 13.000 de spectatori din primul weekend, câţi a făcut cu totul în România

Până acum, filmul lui Corneliu Porumboiu a avut cel mai mare număr de spectatori în Franţa - aproape 100.000. A fost deja distribuit în 25 de ţări şi a fost recent vândut în Rusia, Coreea de Sud şi Japonia. La sfârşitul lui septembrie filmul intră în cinematografele din Marea Britanie, iar din noiembrie în Elveţia. În toate ţările în care a rulat până acum a depăşit aşteptările distribuitorilor. După cum ne-a spus ieri Corneliu Porumboiu, în Austria filmul a făcut 8.000 de spectatori, deşi distribuitorul se aştepta la 3.000. Un succes fulminant l-a avut în Argentina, unde doar în primul weekend filmul a fost văzut de 13.000 de spectatori, exact câţi a făcut în România în toate săptămânile în care a rulat.

La final, o veste bună pentru fanii de acasă ai filmului: în două săptămâni A fost sau n-a fost? iese în sfârşit pe DVD.


Citiţi scenariul filmului A fost sau n-a fost?, un volum publicat de Editura LiterNet.

Citiţi scenariul filmului A fost sau n-a fost?, un volum publicat de Editura LiterNet.


Regia: Corneliu Porumboiu Cu: Ion Sapdaru, Teodor Corban, Mircea Andreescu

0 comentarii

În programul cultural

Cinemaraton
21.12.2024 22,00

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus