ianuarie 2007
Biloxi Blues
"Trei lucruri îmi propusesem pentru acest război: să nu mor, să devin scriitor şi să îmi pierd virginitatea". Este mărturisirea aproximativ exactă a personajului principal din Biloxi Blues. Un adolescent din New York, pe numele lui Eugene Jerome se înrolează în armata Statelor Unite în ultimul an al celui de-al doilea război mondial. Eugene este trimis la o bază din Biloxi, Mississippi unde trebuie să trăiască alături de soldaţi cu temperamente şi personalităţi diferite trebuie să suporte capriciile unui sergent nu prea întreg la minte, Toomey. Războiul îi va îndeplini lui Eugene cele trei dorinţe, pierderea virginităţii datorându-i-se Rowenei, o prostituată de prin partea locului.

Dincolo de orice, spectacolul de la Comedie este povestea sinceră, de o melancolie temperată dar reală, specifică unei rememorări, a unei inocenţe pierdute. Şase soldaţi învaţă să se asculte unii pe alţii, să se descopere, să comunice. Armata Statelor Unite este cadrul în care tinereţea învaţă să se supună, să pactizeze cu sistemul, să şi-l asume, în cele din urmă.

Paul Ipate, Bogdan Cotleţ, Constantin Diţă, Dan Rădulescu, Andrei Vizitiu, Radu Iacoban plus Todor Chirilă sunt actorii care au acceptat "să facă armata", să descopere în faţa noastră elemente autentice ale spaţiului cazon. Dar ce plăcută corvoadă! Trebuie să fie foarte plăcut pentru un actor "să primească ordin de chemare" în distribuţia unui spectacol semnat Iarina Demian.

Fără să vizeze montări spectaculoase, efecte scenotehnice care să te facă să te simţi la un show tv, aproape fără orgolii demiurgice, Iarina Demian ne demonstrează cu fiecare producţie pe care îşi pune semnătura că stăpâneşte perfect lumea pe care o creează şi se ghidează după două repere majore: Profesionalismul (nu face tâmpenii pe scenă, nu inventează gesturi şi situaţii fără noimă, ştie să îşi conducă actorii şi are încredere nemărginită în ei) şi publicul (Iarina Demian este, în primul rând un spectator foarte talentat şi foarte pretenţios).

Biloxi Blues este o reuşită. Este o comedie sensibilă, un story adevărat, emoţionant, interpretat ireproşabil de actori tineri de care sigur vom fi şi mai mândri în anii ce vin. Dar Biloxi Blues este mai ales o izbândă a Iarinei Demian, puternică, fragilă, vie, de neoprit.

Sunt puţini oameni pe care aş paria, pentru care aş semna poliţe în alb. Şi Iarina Demian este unul dintre ei.

Dar ce spun sau cred eu contează în mai mică măsură. Mergeţi să vă cumpăraţi un bilet la Biloxi Blues. Merită să porniţi într-o călătorie înapoi în timp, în vremea când cu raniţa în spinare şi multe vise în suflet, tinerii recruţi învăţau să păcălească timpul. Şi să danseze.



De: Neil Simon Regia: Iarina Demian Cu: Tudor Chirilă, Andrei Huţuleac, Paul Ipate, Andrei Şerban, Constantin Diţă / Mircea Postelnicu, Bogdan Cotleţ, Radu Iacoban, Ioana Barbu, Ştefana Samfira

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus