România Liberă / februarie 2007
Am stat de vorbă cu Maria Popistaşu cu puţin timp înaintea conferinţei de presă a programului Berlinalei, Shooting Stars. Nu era emoţionată, deşi mi-a spus că are colegi cunoscuţi, pe băiatul lui Stellan Skarsgaard şi pe o tânără care a lucrat cu Paul Verhoeven. Cu toţii sunt 25 de tineri actori europeni care timp de trei zile au avut un program încărcat, menit să-i facă cunoscuţi mai ales producătorilor şi agenţilor de casting. Nimeni nu se aşteaptă să plouă de-acum cu oferte, dar nu se ştie niciodată. Maria Popistaşu a fost remarcată şi invitată la o probă pentru noul film al lui Timur Bekmambetov (autorul lui Night Watch), unde ar putea juca alături de Morgan Freeman. Acesta e un lucru care-ţi poate da emoţii.

Maria Popistaşu: Da, ei caută pe cineva care să joace o criminală rusoaică, dar mie mi s-a părut nostim ca idee. Maşa o cheamă, că în filmele mainstream nu le poate chema decât Maşa sau Nataşa.

Iulia Blaga: Şi ce program ai avut aici?
M.P.: Ieri am avut o întâlnire drăguţă, la care am cunoscut o grămadă de oameni. E foarte interesant că pe unii dintre colegii mei de la Shooting Stars îi ştiu de la televizor. Pe un spaniol, Oscar Jaenada, l-am văzut pe HBO, pe tipul din Danemarca l-am văzut cu Tudor Giurgiu la festivalul de la Pusan, mai e şi băiatul lui Stellan Skarsgaard. Halina Reijn din Olanda a jucat în filmul lui Verhoeven, Black Box, irlandezul Padraic Delaney a jucat în The Wind That Shakes the Barley de Ken Loach. Chiar sunt oameni foarte buni şi sunt toţi foarte drăguţi. Sunt foarte impresionată. Ieri dimineaţă am avut un "industry breakfast" şi au venit mulţi agenţi de casting. Şi-aşa a venit propunerea.

I.B.: Ţi-au făcut ei un CD de prezentare, ceva?
M.P.: Nu, eu mi-am făcut, sprijinită de Romanian Film Promotion. Am avut şi nişte materiale, nişte cărţi de vizită... Am mai fost la recepţii pentru sponsori, la petrecerea noastră de aseară, de aniversare a 10 de ani de când există Shooting Stars, şi cu o seară înainte a fost o întâlnire informală. Diseară are loc gala. Toate fetele sunt terminate.

I.B.: Ţi-ai făcut rochii special pentru eveniment?
M.P.: Nu, eu oricum sunt mai sport. Dar toată lumea şi-a adus, deşi toată lumea spune "eu nu, nu m-am pregătit deloc", şi parcă văd că fetele o să fie toate cu spatele gol şi cu sandale. Era la un moment dat ca la "Pop Star", că spuneau că ne duc pe toate fetele la nu ştiu ce salon să ne machieze. Toată lumea a zis că nu vrea. Dar e drăguţ, şi a fost drăguţ şi în prima seară când ne-am întâlnit, că toată lumea era uşor în fibrilaţie. Ne-au făcut şi o grămadă de poze. Ne prezintă non-stop la toată lumea.

I.B.: Şi când o să afli rezultatul la proba de azi?
M.P.: Nu ştiu şi nici nu mă gândesc. Îmi cam dau seama ce-şi doresc, o divă sexy rusoaică, în stare să mânuiască o armă cu îndemânare, dar nu ştiu dacă pot să fac asta.

I.B.: Mai locuieşti la Londra?
M.P.: Nu, acum stau la Bucureşti. De-abia am terminat un film în Belgia, de fapt cu o zi înainte de Crăciun, aşa că merit un pic de pauză. Am lucrat la un film în flamandă, eu jucând rolul unei românce care ştie flamandă. Regizor e Miel Van Hoogenbemt, iar filmul se numeşte Man Zoekt Vrouw, adică Man Seeking Woman. Am jucat cu Jan Decleir, un foarte respectat actor de-al lor, care a jucat şi în Karakter, filmul care a luat în 1997 Oscarul pentru film străin. Am rol principal.

I.B.: Şi în România?
M.P.: Deocamdată nimic. O să fac un scurtmetraj cu Jean-Lorin Sterian, un proiect al TvR. Altceva nu ştiu. Să vedem dacă îl fac pe acesta în aprilie. Ar fi foarte drăguţ. Aş filma la Praga şi la Chicago. Sunt doi fraţi şi ne-au luat pentru probe pe mine şi pe Gustav Skarsgaard.

I.B.: E o trambulină participarea la Shooting Stars?
M.P.: Am vorbit cu oameni şi n-aş putea să spun că au fost foarte mulţi care au zis "da, imediat după asta mi-au căzut în cap nu ştiu ce contracte". Dacă au venit n-au venit neapărat ca urmare a contactelor pe care le-au avut aici. Dar sunt convinsă că e o întâlnire foarte bună pentru toţi. Eu, de exemplu, n-am mai avut ocazia de a mă "marketiza", cum am făcut-o ieri. Ieri, când am vorbit despre mine, nu ştiam că am atâtea lucruri de spus. Şi le-am povestit şi ce filme am făcut, şi cu cine am făcut, şi cu cine am lucrat. Şi am făcut asta de nu ştiu câte ori. Am observat la mine o oarecare tenacitate de care nu eram conştientă. Astea trei zile au fost o şcoală foarte bună.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus