Re:publik / februarie 2007
Rocky Balboa
"You gotta have a montage, just like Rocky had a montage", zice cîntecul din Team America. Glumă sau tribut? Scena antrenamentului lui Rocky pe tema muzicală a lui Bill Conti ("Gonna Fly Now"), este mitologie cinematografică. Parodiată sau doar citată, dacă te emoţionează sau nu, n-ai cum s-o ignori. În parodia Airplane se vede un poster la Rocky XXVII sau un număr asemănător. Apoi în 1986 Kaurismaki a făcut un scurt metraj, intitulat chiar Rocky VI. Toate bune şi frumoase, pînă la dezastrul din 1990 numit Rocky V, care a pus capăt francizei, eşuate lamentabil. În parte s-a datorat şi fiului lui Rocky / Stallone, Sage care avea aici partea leului. "Sly" Stallone a învăţat lecţia şi pentru noul film l-a luat în acelaşi rol, Rocky jr., pe Milo Ventimiglia (Curse, serialul Heroes).

Acum Rocky s-a retras, are un restaurant, unde povesteşte clienţilor la masă, poveşti de luptă, Adrian (Talia Shire) a murit şi doar Paulie (Burt Young) a rămas martor al vremurilor glorioase de altădată. Dar s-a găsit un nou motiv pentru ca el să revină în ring, un computer l-a pus pe lista celor mai buni boxeri din toate timpurile (în categoria lui) şi trebuie să-şi apere titlul din nou.

E un film nostalgic, cu aceiaşi filosofie populistă, a Visului American, de data asta tomnatic spre iernatic (chiar anotimpul din film), în care cel dezavantajat câştigă, ceea ce e frumos chiar dacă e naiv şi nimeni nu mai crede în Moş Crăciun. Se pare că Stallone a crezut mereu şi pentru el acesta e reprezentat de un anume boxer încăpăţînat din Philadelphia. Strategia lui a fost să nu pună un numeral lângă titlu, ci să-i folosească ambele nume, Rocky Balboa, cu o aureolă de legendă. Cine ar fi bănuit că în 2006, la aniversarea a 30 de ani de la intrarea în ring, Sly va scoate acelaşi as obosit din mînecă, şi mai mult decît atît, că el se va dovedi cîştigător... oricum mai are ceva Rocky pînă să-i ajungă pe Jason sau pe Freddy. De ce, într-o industrie care discută proiecte gen Easy Rider 2 şi Taxi Driver 2, nu s-ar putea vorbi de Rocky 6! Şi uite că s-a făcut, aşa cum se face şi Rambo IV. Stallone are acum 60 de ani şi 30 de ani de Rocky, de ce vă plîngeţi, noi am avut 40 plus de comunism, ani în care unul din puţinele lucruri bune a fost că am văzut Rocky I şi II la cinema. În care, cel dezavantajat câştigă, chestie SF în lumea de acum, ca şi în lumea de atunci.


Rocky Balboa (Rocky VI), SUA 2006.
Regia: Sylvester Stallone,
Scenariul: Sylvester Stallone,
Imaginea: J.Clark Mathis,
Cu: Sylvester Stallone, Burt Young Milo Ventimiglia, Geraldine Hughes.



Regia: Sylvester Stallone Cu: Sylvester Stallone, Burt Young, Milo Ventimiglia, Geraldine Hughes

1 comentariu

  • Rochii
    [membru], 07.03.2007, 13:09

    Cat pe ce sa ma innec de ras cand am vazut reclama la Rocky 6 (sau e 7?) la cinematograf. Actorul si personajul arata atat de obositi incat eu le-as cumpara o perna. Sau un lifting facial :)

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus