Săptămâna Financiară / august 2005
Off the Map
V-aţi întrebat vreodată ce-aţi face dacă, în timpul unei deplasări de serviciu (evident, un serviciu stresant, căci locuiţi într-un oraş aglomerat, zgomotos şi poluat; acestui tip de oameni le este adresată întrebarea), aţi nimeri din întâmplare într-o "oază" ruptă de lume, unde timpul se prelinge asemeni ceasurilor lui Dali şi, practic, nu contează? Unde zilele se măsoară în metafore, iar nopţile în declaraţii de iubire? Şi unde tehnologia e cu minimum 20 de ani în urmă, iar banii sunt o splendidă inutilitate? Ce-aţi face?

O variantă de răspuns este aceea că astfel de locuri nu există decât în mintea scriitorilor de poveşti fantastice. Iar filmul lui Scott Campbell, ajuns pe ecranele din România cu o inexplicabilă întârziere, poate fi un argument în acest sens. Cum adică un agent al fiscului american să ajungă la o "fermă" din New Mexico pentru a recupera taxele neplătite de câţiva ani şi, în loc să-şi facă treaba, rămâne acolo într-o "vacanţă" de câţiva ani, se îndrăgosteşte de stăpâna casei, îşi descoperă nebănuitul talent de pictor, moare stupid, iar tablourile i se vând post-mortem cu sute de mii de dolari? Sau cum e posibil ca o fetiţă de 12 ani, care nu a mers până la această vârstă la şcoală, să trimită prin poştă o aplicaţie pentru un card de credit, să-l primească fără să poată face dovada vreunui venit şi să-i cumpere tatălui ei un ditamai iahtul de ziua lui (scena livrării e absolut genială!)?

Nu, nu e posibil, în lumea reală nu există aşa ceva! Oare? Totul e să ştii să vezi. Dacă îţi reuşeşte asta, orice devine posibil. De aceea, Off the Map este, înainte de toate, o pledoarie pentru viaţă, făcută într-un mod foarte şic şi deloc ostentativ. Cinci personaje ciudate, cel puţin în percepţia generală pervertită de urbanism, relaţionează într-un mod cu totul şi cu totul special, într-un decor superlativ prin banalitate: Tatăl, chinuit de o depresie ciudată, mama, imperturbabilă şi plină de căldură, fiica, un paradox în sine - scopul ei în viaţă e să evadeze din acest paradis a cărui chintesenţă este chiar ea -, George, prietenul de familie monoton ca un cactus şi, în fine, intrusul, insecta căzută într-o plasă de păianjen, care devine revelatorul ce transformă o rutină aparent chinuitoare în fericire.

Iar filmul este o înlănţuire de scene remarcabile, fiecare în parte, dar nu sunt decât virgule într-o propoziţie atât de simplă: "Viaţa e frumoasă!"


Off the Map / Dincolo de departe
SUA, 2003
Regie: Scott Campbell
Scenariu: Joan Ackermann
Distribuţie: Joan Allen, Sam Elliott, Valentina de Angelis, J.K. Simmons, Jim True-Frost, Amy Brenemann.
Regia: Campbell Scott Cu: Joan Allen, Sam Elliott, Valentina De Angelis

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus