Home

Home
Cititi-ne pe FacebookUrmati-ne pe TwitterFeed RSS gratuit

Spacer

Agenda LiterNet  Sageata  Cronici film  Sageata  Frida

Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro

Gînd despre Frida


iunie 2003
TextText mai micText mai mare
Versiune imprimabila Adauga cu AddThis
Am să-ţi povestesc cum se vede lumea redusă la un colţ al imaginaţiei mele. Al vieţii minţii mele. Lumea din Frida.

E un colţ de lume din sunet şi culoare. Primesc un puzzle şi încerc să-l compun - oricine are ambiţia să definitiveze un puzzle. Iau bucăţi de carton, le asamblez, s-ar putea să nu-mi fie nici prea greu, nici prea uşor. Doar că puzzle-ul Frida nu e o îngemănare logică de componente care se completează. Am nevoie de feeling, cît mai mult feeling.

Creatorul puzzle-ului mi-a spus să mă bucur înainte de toate. Apoi să simt culoarea, să o absorb cu toată fiinţa mea, să-mi imaginez în ce se materializează: un papagal, un mănunchi de cireşe, o pereche de cercei cap-de-mort, o plantă exotică.

Al doilea indiciu pe care mi l-a dat a fost mirosul a 3 lucruri diferite. Am ales un om, o floare şi... un album de pictură proaspăt ieşit de la tipar. Albumul Fridei Kahlo, bineînţeles. Am fost tare bucuroasă să constat că omul mirosea a viaţă - nici nu-mi imaginam că se poate altfel! -, floarea avea un parfum proaspăt, iar albumul... mi-a dat bătaie de cap! Cartea cu reproduceri mirosea a tipar, a ulei, a portocală amăruie.

Mi-am spus: cartea asta nu miroase a carte. Cartea asta e omul+floarea+tiparul+uleiul+portocala. Plus ce cred eu că este! Destinul unei femei de o senzualitate feroce şi o lipsă de frumuseţe dezarmant de reală, cu o putere inimaginabilă de a-şi urma calea, o femeie născută pentru iubire - iubire vărsată în pânza tabloului; atunci m-am gîndit să fac o călătorie: una din interior spre exterior. Un voiaj din care să învăţ că lumina poate fi perceputa şi altfel decît vizual, parfumul nu ţine de simţul olfactiv, iar gustul e în pasiune.

Aici, creatorul puzzle-ului m-a oprit: "să-ţi mai ajungă şi pentru mîine, nebuno!" "Da, dar dacă mîine nu mai ştiu să scriu?"

Ăsta să fie păcatul.
 Toate articolele despre Frida


0 comentarii

Click pentru a mări imaginea


Resurse

 Alte articole de Oana Găină


Alte articole

 Duminică la ora 11 - Frida, Dan Goanţă
 Frida - Când corpul cedează, sufletul nu are alt sanctuar decât zborul..., Giulia Ghica Dobre
 Tovarăşi de artă - Frida (SUA, 2002), Andrei Gorzo
 Frida - un film despre o pictoriţă talentată, Iulia Blaga
 Mustăcioara ei... , Alex. Leo Şerban
 Toate articolele despre Frida


SCRIEŢI LA LITERNET

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected]. Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet.ro? Îl puteţi introduce aici.


PUBLICITATE
CITIŢI-NE PE FACEBOOK


Spacer Spacer