România Liberă / iunie 2007
California Dreamin' (nesfârşit)
Visul fiecărui cineast e să fie premiat la Cannes. Mulţi cineaşti mor bătrîni fără să fi fost măcar selecţionaţi. Cristian Nemescu şi Andrei "Otto" Toncu au trecut dincolo la nici 30 de ani, iar filmul la care lucrau, California Dreamin', a primit cea mai importantă distincţie a secţiunii la care a participat la Cannes, Un Certain Regard. Viaţa lucrează cu echilibrări şi măsurători cu care e greu să fim de acord dacă le gîndim în termenii unui tîrg. Cum poate compensa un mare premiu la Cannes vieţile a doi tineri? În liniile acestei logici de neînţeles pentru mintea omenească, premiul şi succesul filmului la care s-a aplaudat la Cannes cinci minute în picioare, vin mai degrabă să aducă linişte celor doi tineri, acolo unde sunt acum, dar poate mai ales părinţilor pentru care premiul e un semn că fiii lor trăiesc prin lucrul pe care-l iubeau cel mai mult în viaţă, acela de a face film.

California Dreamin' este neterminat. Cînd Cristian Nemescu a murit, avea peste 3 ore şi era montat provizoriu. Producătorul său, MediaPro Pictures, a decis să renunţe doar la cîteva fragmente. A lansat filmul adăugîndu-i în paranteză cuvîntul "nesfîrşit", deşi varianta pe care o vedem nu e nici cea originală, nici cea montată cît mai aproape de ce ar fi dorit regizorul. Cu totul altfel ar fi arătat filmul dacă ar fi avut cu 20 de minute mai puţin, altul i-ar fi fost ritmul, alt efect ar fi avut descătuşarea energetică de la final. Există totuşi o bucurie, aceea că vezi pe ecran cît mai mult cu putinţă din ce s-a filmat.

California Dreamin', al cărui scenariu a fost scris de Tudor Voican şi Cristian Nemescu, vehiculează inteligent mai multe planuri, fiind uşor de asimilat de orice fel de public. Punctul de plecare e real - în 1999, şeful de gară din comuna Căpîlniţa a oprit patru ore un convoi NATO care transporta de la Constanţa un radar pe care urma să-l asambleze la graniţa cu Iugoslavia. Motivul - nu avea actele necesare. Această "scrupulozitate" răutăcioasă tipică într-o ţară cum e România, unde haosul şi valorile răsturnate au luat-o de mult înaintea bunului-simţ, le-a oferit scenariştilor platforma tabloului amplu al unei ţări care i-a aşteptat 55 de ani pe americani ca pe Isus Christos. A doua venire a americanilor găseşte, cum spunea Armand Assante în interviul acordat României libere la Cannes, "un peisaj în care catastrofa a avut loc cu mult timp înainte". Oportunismul, hoţia, fanfaronada sunt, cum zice poetul, un zid de care salvatorii americani se izbesc năuciţi. Ce să mai salveze americanii cînd răul plantat în comunism a prins deja rădăcină şi ne-a intrat în gene? Scenariul foarte amplu, cu multe subintrigi, reţine cu umor trist desfăşurarea covorului sentimentului naţional educat de serbările comuniste şi care acum onorează noii musafiri, servilismul ridicol şi oportunismul de catifea mascate de celebra ospitalitate românească, dar şi dezamăgirea unei generaţii care a aşteptat ca americanii să vină la timp plus atitudinea dezarmată a americanilor ale căror valori sunt aruncate în aer la porţile orientului.

Dar ca şi în scurtmetrajele precedente ale cineastului, acest film e în primul rînd o poveste de dragoste. În acest peisaj postapocaliptic, tragi-comic, există trei personaje curate, alcătuind împreună alter-ego-ul cineastului. Ele sunt adolescenta care doreşte să evadeze din lumea mică în care a crescut, colegul timid care o iubeşte în taină, şi soldatul american cu care fata trăieşte un scurt flirt. Ei sunt cei curaţi, cei care se salvează prin iubire şi care reuşesc să evadeze din universul mic al acţiunii. Ei sunt şi protagoniştii celor mai frumoase momente din film, pastile lirice extrem de scurte: gros-planul picioarelor eroinei ridicîndu-se pe vîrfuri sau capacele de canal care pocnesc lăsînd să iasă coloane de apă.

A aştepta ca destinul să te rezolve vs. a pleca în căutarea lui alcătuieşte unul dintre punctele conflictului dintre generaţii, dar are aici o încărcătură ce desăvîrşeşte acest film care, fiind ultimul, este mult mai mult decît un film. Autorul a plecat, s-a salvat, o dată cu cei eroii lui.

California Dreamin'
regia Cristian Nemescu
cu: Armand Assante, Răzvan Vasilescu, Maria Dinulescu, Andi Vasluianu, Ion Sapdaru, Alex Muntean.

Regia: Cristian Nemescu Cu: Armand Assante, Răzvan Vasilescu, Jamie Elman, Maria Dinulescu, Ion Sapdaru, Alex Mărgineanu, Andi Vasluianu, Gabriel Spahiu

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus