România Liberă / noiembrie 2001
Pacte des loups, Le
În timpul domniei regelui Ludovic al XV-lea, în regiunea Gévaudon, o fiară ucide peste 100 de femei şi copii. Bestia intră în istorie ca şi Yeti, iar ipotezele, fanteziste sau nu, au înflăcărat imaginaţia contemporanilor, dar şi a urmaşilor lor. Astfel, tînărul scenarist Stéphane Cabel scrie un sinopsis de 20 de pagini şi îl prezintă regizorului Christophe Gans, care, cucerit de ingredientele unui anume tip de cinema francez de aventuri, îşi asumă proiectul. Crimele legendarei bestii sunt astfel asezonate cu povestea extrem de dinamică a unei vînători prelungite din ordinul regelui, dusă în special de tînărul naturalist Grégoire de Fronsac (interpretat de Samuel le Bihan), însoţit de fratele său de sînge, Mani, un taciturn indian mohawk (Mark Dacascos). Prezenţa celor doi în regiunea bîntuită nu duce la eliminarea pericolului, iar naturalistul nostru se îndrăgosteşte de fiica gazdei, Marianne de Morangias (interpretată de Émilie Duquenne). În fine, un zelos ofiţer al regelui vînează un lup mai mare şi-l machiază în bestie, pentru a-l satisface pe rege, iar Fronsac împreună cu Mani se pregătesc pentru o ultimă vînătoare, care duce la ciudate descoperiri, printre care un complot menit să destabilizeze monarhia.

Cam rocamboleşti, întîmplările evocate sunt generos presărate cu spectaculoase lupte, în ultima parte apărînd, cu ajutorul creatorilor de efecte speciale, şi celebrul monstru, imaginat ca o mică Godzilla "avant la lettre", manipulată pentru a exploata frica locuitorilor şi a clătina încrederea în monarhie. De altfel, nu va mai trece mult şi va veni Revoluţia franceză, căreia îi va cădea victimă chiar povestitorul acestor incredibile istorii, gazda naturalistului prieten cu marele savant şi poet Buffon (şi nu cu "bufonul regelui", cum dintr-o inadmisibilă scăpare a traducătoarei a reieşit din una din replicile filmului).

Spectacol de anvergură, Le pacte des loups s-a realizat în majoritate în exterioare, dar tonul gotic al filmului a fost păstrat prin utilizarea unor castele autentice, excelent valorificate în planul imaginii de către operatorul Dan Lautsen. Nici măcar efectele speciale extrem de sofisticate nu afectează imaginea întunecată a complotului şi atmosfera morbidă degajată de prezenţa fiarei pe meleagurile Gévaudon-ului.

Dezlegarea misterului bestiei din Gévaudon, asezonată cu spectaculoase lupte pe placul fanilor artelor mai mult sau mai puţin marţiale, nu elimină cu totul un subtext mai serios al filmului, ce ţine de tentaţiile şi limitele manipulării, aparenţele şi capcanele acestui fenomen ce nu este deloc un apanaj al prezentului. De văzut.
Regia: Christophe Gans Cu: Vincent Cassel, Samuel Le Bihan, Monica Bellucci, Mark Dacascos, Jean Yanne

0 comentarii

În programul cultural

Film Now
18.11.2024 22,05

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus