Observator Cultural / mai 2001
Virgin Suicides, The
Într-un orăşel din America profundă, anii '70, cinci surori îşi iau viaţa pe rînd, ca nişte inseparabili într-o colivie... Debutul regizoral al fiicei marelui Francis Ford Coppola este remarcabil: amestec de sensibilitate feminină şi "răceală" matură, The Virgin Suicides transcende categoria strictă a ecranizărilor (aici: un roman de Jeffrey Eugenides) pentru a deveni un film de autor (american-independent), nelipsit de defecte, dar lipsit de "efectele de stil" ale corespondenţilor săi europeni...

O dramă consumată între cei patru pereţi ai închisorii numite adolescenţă, cu o mamă rigid-religioasă (Turner, înfricoşătoare în "justeţea" ei de marmură) care îşi duce fetele la moarte fără a avea, nici o clipă, conştiinţa crimei sale şi un tată riguros-ştiinţific (Woods, înduioşător în indecizia lui de plastilină) care netezeşte, sîrguincios, calea acestei treceri.

Sofia Coppola (totodată scenaristă) recompune sobru această poveste anonimă, redîndu-i bătăile inimii şi făcînd-o neaşteptat de rezonantă cu pulsul contemporan. Povestea pendulează, aparent cuminte, între evocare şi introspecţie, permiţîndu-şi rareori luxul unor mici "înflorituri" de stil, dar reuşind să transforme substanţa disperat-melancolică a story-ului în meditaţie; din păcate, finalul (cu un bun moment cvasi-fantastic) este uşor ezitant. (+++)


The Virgin Suicides / Sinuciderea fecioarelor

Regia: Sofia Coppola
Cu: Kathleen Turner, Kirsten Dunst, James Woods
Regia: Sofia Coppola Cu: James Woods, Kathleen Turner, Kirsten Dunst, Josh Hartnett, Scott Glenn

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus