24-FUN, ediţia Timişoara-Arad / iulie 2007
Să nu ne furăm căciula şi să admitem că ştim momentele unui Ocean (x): 1. pretextul jafului, 2. pregătirea, 3. marele jaf şi 4. surpriza.

Pretextul: ţinta jafului musai să ne devină antipatică; aşa că în Ocean's 13, mîrşavul Willie Bank (new entry - Al Pacino) îl face de bani pe bătrînul Reuben (Elliot Gould), mentorul lui Ocean. Săracu' Reuben! Ce scrisori de încurajare îi trimiteau băieţii şi cum vegeta el distrus în pat! Cum să nu ţii cu haiducii 13 care îşi pun la bătaie toate resursele pentru payback?

Pregătirea: mai laborioasă ca de obicei şi de amploare; implică provocarea unei greve la fabrica de zaruri din Mexic şi a unui cutremur izolat în Vegas.

Marele jaf: cazinoul din hotelul Bank (nume predestinat prădării), noaptea inaugurării, 3/4 iulie. Scenariştii (Koppelman & Levien) ridică miza, introducîndu-l pe savantul Greco (de cînd nu l-am mai văzut pe Julian Sands?) şi infailibilul sistem antifurt creat de el. Nenea compúterul semnalează orice tentativă de înşelare a cazinoului. Măsoară bătăile inimii, ritmul respiraţiei, paloarea jucătorilor şi determină negreşit dacă e vorba de un cîştig adevărat sau unul... aşteptat. Dar cine / ce poate speria gaşca de cool-ieni a lui Ocean?

Cei 13 magnifici parcă ar fi la plajă, nu la furat. Niciodată stresaţi (pentru echilibru, mai apare şi cîte un neajutorat gen 'Linus' Matt Damon). Regizorul Steven Soderbergh a (re)inventat spărgătorii atrăgători, dar într-o lume 100% masculină. Singura Evă nedecorativă din episodul de azi e asistenta lui Bank (Ellen Barkin), şi ea bărbătoasă. Noroc cu momentul de feminitate marca Clooney & Pitt care lasă să se întrevadă umbra unei lacrimi în timp ce urmăresc o secvenţă de "surprize, surprize" din show-ul lui Oprah.

Altfel, atmosferă glamuroasă cît casa. Contribuie şi sound-ul ambiental-minimal (horns+strings) semnat David Holmes. Echipa de actori se vede că se simte bine. Totuşi, de unde senzaţia asta neplăcută de tras în serie (în piept)? De franciză? Ca produsele de patiserie Fornetti făcute peste tot din acelaşi aluat şi umplutură.

Surpriza? Filmul aleargă zglobiu spre un final copiat la indigo după Ocean's 11. Urmează Ocean's 14 (băieţii au declarat că vor să apuce şi Ocean's 50) în care Pacino o să-i silească probabil pe bandiţi să-l răpească pe De Niro. Huo! Hoţii!
Regia: Steven Soderbergh Cu: George Clooney, Brad Pitt, Matt Damon, Michael Mantell, Elliott Gould, Ray Xifo, Al Pacino

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus