Home

Home
Cititi-ne pe FacebookUrmati-ne pe TwitterFeed RSS gratuit

Spacer

Agenda LiterNet  Sageata  Cronici muzică  Sageata  Festivalul George Enescu 2003

Luminozitate şi tinereţe


Jurnal de festival, septembrie 2003
TextText mai micText mai mare
Versiune imprimabila Adauga cu AddThis
Atraşi de muzica lui Beethoven, spectatorii n-au lipsit nici de la concertul susţinut de Camerata Salzburg sub bagheta lui Edward Gardner. De această dată, opţiunea a fost dintre cele mai frumos răsplătite de ceea ce s-a petrecut pe scenă. Încă de la prima vedere, tinereţea majorităţii membrilor orchestrei, dar şi a dirijorului creau o stare reconfortantă.Atmosfera se contura consonant prin alegerea celor trei lucrări din program, ce aveau ca numitor comun o anumită luminozitate specifică lucrărilor beethoveniene din prima perioadă de creaţie, care uneori este pusă în evidenţă de interpreţi, alteori este sacrificată în favoarea aspectului eroic sau romantic.

Neevitînd lirismul ce transpare din multe momente ale Triplului concert pentru vioară, violoncel, pian şi orchestră de Beethoven, violonistul Martin Panteleev, violoncelistul Mario Brunello şi pianistul Derek Hann (cu o menţiune deosebită pentru acesta din urmă) au subliniat în versiunea lor strălucirea pasajelor de bravură tehnică, dar şi atmosfera optimistă, încheind într-un tempo debordant. Publicul entuziasmat (întîrziaţii de la Sala Palatului ascultînd chiar în picioare întreg concertul) i-a recompensat pe muzicieni prin urale ce nu se mai sfîrşeau fără a primi vreun bis (pentru că pur şi simplu acesta nu fusese prevăzut şi pregătit).

Simfonia a II-a a sunat omogen şi convingător, aşa cum era de aşteptat, de altfel, după prima parte a concertului, tinereţea spunîndu-şi cuvîntul şi în curajul tempo-urilor abordate. Un Beethoven "ca la carte", cu contraste reliefate, cu planuri diferenţiate, captivant şi emoţionant, purtînd semnătura Edward Gardner şi Camerata Salzburg.

Am părăsit Ateneul la miezul nopţii încîntată că nu am de ce şi cu cine să polemizez pe tema acestui concert. Am văzut ieşind din sală numai feţe luminoase, avînd în gînd ziua ce urma, ultima care putea oferi celor "virusaţi" de festival patru concerte. Toate articolele despre Festivalul George Enescu 2003


0 comentarii

Click pentru a mări imaginea


Resurse

 Alte articole de Oltea Şerban-Pârâu


Alte articole

 Filmul festivalului Enescu la TVR Cultural, Redacţia LiterNet
 Ca să ne amintim - Festivalul Enescu, Oltea Şerban-Pârâu
 Clasicismul bine temperat - un ecou, Virgil Oprina
 Galeria foto a Festivalului Enescu oferită de Eugen Oprina, Eugen Oprina
 Maeştrii nuanţelor mari, Oltea Şerban-Pârâu
 Toate articolele despre Festivalul George Enescu 2003


SCRIEŢI LA LITERNET

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected]. Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet.ro? Îl puteţi introduce aici.


PUBLICITATE
CITIŢI-NE PE FACEBOOK


Spacer Spacer