februarie 2002
Ce vă spuneam? Potrivit cotidianului La Repubblica, carabinierii n-au fost deloc încîntaţi de felul cum sînt văzuţi în Heaven / Paradis - filmul lui Tom Tykwer - deşi scenariul le fusese arătat înainte de începerea filmărilor. Întrebarea care frămîntă pe toata lumea este, însă, cum de-au ajuns carabinierii italieni să vadă filmul: au fost cumva, şi ei, acreditaţi de festival?

Cum a ajuns Catherine Deneuve şi întreaga echipă a filmului 8 femmes să întîrzie 40 de minute la conferinţa de presă este un alt mare mister berlinez... Înainte de apariţia divei franceze, spiritele se încinseseră atît de tare încît s-a lăsat cu fluierături şi huiduieli. Alţii au preferat să se ridice şi să plece, pur şi simplu; iar un cameraman, cam de aceeaşi vîrstă cu Deneuve, a-nceput să strige, pe jumătate în glumă, pe jumătate în ciudă: "Hei, Catherine, păi ce faci dragă!? Ne laşi să aşteptăm atît... Nu e frumos, Catherine!" Filmul lui Ozon, deşi nu a făcut unanimitatea, a fost cel mai aplaudat. 8 femmes a fost descris ca o "comedie criminală muzicală" şi este, deocamdată, cel mai serios concurent la Ursul de Aur.

Tînărul regizor francez spunea că a fost nevoit "să se împartă în 8 felii egale", avînd în vedere că distribuţia este formată în exclusivitate din 8 femei de vîrste şi temperamente foarte diferite; "a trebuit să mă adaptez fiecăreia în parte, dar, în acelaşi timp, m-a obligat să fiu foarte autoritar, ca să nu mi se suie în cap!" Filmul este un divertisment perfect, oferindu-i lui Huppert încă o interpretare de zile mari şi conţinînd multe scene savuroase - cea mai "tare" fiind caftul, urmat de îmbrăţişarea pătimaşă, dintre Deneuve şi Ardant...

La proiecţia de presă a putut fi văzut şi primarul Berlinului, Klaus Wowereit, îmbrăcat într-o simplă geacă de piele neagră - care a preferat, astfel, să-l vadă cu cîteva ore înaintea premierei oficiale, nu se ştie dacă neapărat din "solidaritate": primarul este gay, ca şi regizorul filmului.

Un alt film care a creat oarece senzaţie a fost Monster's Ball. Regizat tot de un tînăr, germano-elveţianul Marc Forster, acesta este filmul despre care se spune că a făcut-o teribil de geloasă pe Angelina Jolie. Şi are şi de ce! Scena de sex dintre soţul său, Billy Bob Thornton, şi negresa Halle Berry, goi-goluţi amîndoi, durează... şi durează... şi durează.... Durează, de fapt, cît să epuizeze toate poziţiile posibile: "Am şi uitat că durează chiar atît de mult", a răspuns regizorul la conferinţa de presă; "Tu poate că ai uitat - i-a întors-o Berry -, dar eu, nu!"

Şi un ultim scandal - proaspăt de pe zidurile Berlinului: afişul filmului Amen, regizat de Costa-Gavras în studiourile de la Buftea, înfăţişează o cruce+svastică roşie pe fundal negru. Dacă svastica afişată în plină capitală a Germaniei, la doi paşi de Reichstag, era destul pentru a crea controverse, adăugarea crucii la simbolul nazist riscă să provoace nemulţumirea catolicilor... Afişul este conceput de cunoscutul Oliviero Toscani, cel care - pînă acum cîţiva ani - făcea campaniile publicitare de la Benetton; şi el este pe deplin coerent cu subiectul filmului, care dezvăluie legăturile subterane dintre "Al Treilea Reich" şi Vatican. "Opera lui Toscani a fost întotdeauna provocatoare", a spus directorul Berlinalei, Dieter Kosslick. "Nu este acesta scopul unui poster reuşit?" Ca o curiozitate: filmul lui Costa-Gavras va fi proiectat miercuri, 13 februarie. Programatorii nu par să creadă în ghinion, sau poate speră în "împăcarea" adusă de Sf. Valentin...

(Deplasare sponsorizată de firma PricewaterhouseCoopers)

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus