Ce vă spuneam? Potrivit cotidianului La Repubblica, carabinierii n-au fost deloc încîntaţi de felul cum sînt văzuţi în Heaven / Paradis - filmul lui Tom Tykwer - deşi scenariul le fusese arătat înainte de începerea filmărilor. Întrebarea care frămîntă pe toata lumea este, însă, cum de-au ajuns carabinierii italieni să vadă filmul: au fost cumva, şi ei, acreditaţi de festival?
Cum a ajuns Catherine Deneuve şi întreaga echipă a filmului 8 femmes să întîrzie 40 de minute la conferinţa de presă este un alt mare mister berlinez... Înainte de apariţia divei franceze, spiritele se încinseseră atît de tare încît s-a lăsat cu fluierături şi huiduieli. Alţii au preferat să se ridice şi să plece, pur şi simplu; iar un cameraman, cam de aceeaşi vîrstă cu Deneuve, a-nceput să strige, pe jumătate în glumă, pe jumătate în ciudă: "Hei, Catherine, păi ce faci dragă!? Ne laşi să aşteptăm atît... Nu e frumos, Catherine!" Filmul lui Ozon, deşi nu a făcut unanimitatea, a fost cel mai aplaudat. 8 femmes a fost descris ca o "comedie criminală muzicală" şi este, deocamdată, cel mai serios concurent la Ursul de Aur.
Tînărul regizor francez spunea că a fost nevoit "să se împartă în 8 felii egale", avînd în vedere că distribuţia este formată în exclusivitate din 8 femei de vîrste şi temperamente foarte diferite; "a trebuit să mă adaptez fiecăreia în parte, dar, în acelaşi timp, m-a obligat să fiu foarte autoritar, ca să nu mi se suie în cap!" Filmul este un divertisment perfect, oferindu-i lui Huppert încă o interpretare de zile mari şi conţinînd multe scene savuroase - cea mai "tare" fiind caftul, urmat de îmbrăţişarea pătimaşă, dintre Deneuve şi Ardant...
La proiecţia de presă a putut fi văzut şi primarul Berlinului, Klaus Wowereit, îmbrăcat într-o simplă geacă de piele neagră - care a preferat, astfel, să-l vadă cu cîteva ore înaintea premierei oficiale, nu se ştie dacă neapărat din "solidaritate": primarul este gay, ca şi regizorul filmului.
Un alt film care a creat oarece senzaţie a fost Monster's Ball. Regizat tot de un tînăr, germano-elveţianul Marc Forster, acesta este filmul despre care se spune că a făcut-o teribil de geloasă pe Angelina Jolie. Şi are şi de ce! Scena de sex dintre soţul său, Billy Bob Thornton, şi negresa Halle Berry, goi-goluţi amîndoi, durează... şi durează... şi durează.... Durează, de fapt, cît să epuizeze toate poziţiile posibile: "Am şi uitat că durează chiar atît de mult", a răspuns regizorul la conferinţa de presă; "Tu poate că ai uitat - i-a întors-o Berry -, dar eu, nu!"
Şi un ultim scandal - proaspăt de pe zidurile Berlinului: afişul filmului Amen, regizat de Costa-Gavras în studiourile de la Buftea, înfăţişează o cruce+svastică roşie pe fundal negru. Dacă svastica afişată în plină capitală a Germaniei, la doi paşi de Reichstag, era destul pentru a crea controverse, adăugarea crucii la simbolul nazist riscă să provoace nemulţumirea catolicilor... Afişul este conceput de cunoscutul Oliviero Toscani, cel care - pînă acum cîţiva ani - făcea campaniile publicitare de la Benetton; şi el este pe deplin coerent cu subiectul filmului, care dezvăluie legăturile subterane dintre "Al Treilea Reich" şi Vatican. "Opera lui Toscani a fost întotdeauna provocatoare", a spus directorul Berlinalei, Dieter Kosslick. "Nu este acesta scopul unui poster reuşit?" Ca o curiozitate: filmul lui Costa-Gavras va fi proiectat miercuri, 13 februarie. Programatorii nu par să creadă în ghinion, sau poate speră în "împăcarea" adusă de Sf. Valentin...
(Deplasare sponsorizată de firma PricewaterhouseCoopers)