Re:publik / octombrie 2007
Knocked Up
În 2005, Judd Apatow a revoluţionat, cu The 40 Year Old Virgin, comedia romantică yankee, ducând-o pe noi trepte de amuzament, emoţie şi grosolănie. Principala "inovaţie" era o revenire, în fapt, la reţeta optzecistă, când Bill Murray, Steve Martin sau John Candy jucau tipi minunaţi, dar complet caraghioşi şi cu ţinte romantice mult în afara propriei ligi. Acum, Apatow a revenit cu Knocked Up / Un pic însărcinată, succesul verii 2007 (la ei, nu la noi, unde premiera are loc cînd revin studenţii în facultăţi).

Ducînd povestea caraghiosului simpatic un pic mai departe, Ben Stone (jucat de în fine descoperitul Seth Rogen) este o exacerbare a genului - îl ştiţi bine, are burtă consistentă, păr vîlvoi şi-o privire cam bovină dar şi niţel perversă, n-are slujbă şi mai ales, n-are nici un fel de aptitudini sociale. Oricum, spre deosebire de înaintaşii optzecişti pomeniţi mai sus şi, mai ales, de Virgin, Rogen înscrie în poarta fetelor (a uneia singure, în fapt, şi din pură întîmplare), înscrie rapid (ghinionista e mangă), înscrie bine (Katherine Heigl e frumoasă, deşteaptă şi are succes) şi înscrie eficient - fata rămîne însărcinată.

Cu suspansul de ordin erotic eliminat în primele 10 minute, urmează 2 ore în care el şi ea apucă să se cunoască şi să vadă dacă se plac şi dacă pot creşte odrasle împreună. Dar, dincolo de tribulaţiile celor doi, absolut adorabile şi delicios punctate de momente embarasant-comice memorabile (cina de "aprofundare" a relaţiei face toţi banii), tot umorul, dar şi drama (toată stima pentru Apatow, care-şi lasă eroii, comici în teorie, să plîngă şi să se teamă de singurătate) ţin de supporting cast. Par example, Leslie Mann (doamna Apatow) şi Paul Rudd pe post de cuplu căsătorit înainte de vreme şi deja în prag de divorţ pe motive din cele mai copilăreşti (plictisul, în primul rând) sau Jonah Hill, Jason Segel, Jay Baruchel, şi Martin Starr pe post de cor de holtei imaturi ce-l sfătuieşte/antrenează/critică şi, în fine, îl invidiază constructiv pe Rogen - drept urmare, spectrul vieţii romantice la 30 de ani e complet acoperit. Iar tu ai de învăţat cîte ceva despre dragoste, prietenie şi relaţii, fără siropul dulceag-greţos tipic unor filme de gen dar şi fără tonul moralizator-iritant al altora.

Şi, apropo de iritant, eroina e cât de poate de însărcinată, ba mai şi naşte la final. Asta cu "un pic însărcinată" n-am înţeles-o, dar se încadrează de minune în suita de titluri româneşti "adaptate", cu care ne tot bombardează distribuitorii.
Regia: Judd Apatow Cu: Seth Rogen, Katherine Heigl, Paul Rudd, Leslie Mann, Jason Segel

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus