Home

Home
Cititi-ne pe FacebookUrmati-ne pe TwitterFeed RSS gratuit

Spacer

Agenda LiterNet  Sageata  Cronici film  Sageata  Golden Compass, The

Kidman cea rea şi Busola de aur - The Golden Compass


Libertatea, decembrie 2007
TextText mai micText mai mare
Versiune imprimabila Adauga cu AddThis
Vorbeam acum ceva timp cu un amic, care-mi spunea că nu mai suportă să revadă Stăpînul inelelor... L-am bătut pe umăr şi i-am spus: "Te înţeleg, bătrîne, eu nu l-am suportat din prima!"

Văzînd, acum, premiera The Golden Compass - ecranizarea cărţii Luminile nordului, scrisă de Philip Pullman şi apărută cu acest prilej şi la Humanitas -, am realizat că nu "formatul" de basm e de vină, ci ce pui în el. Pe lîngă The Golden Compass, Stăpînul inelelor (filmul) e precum Capra cu trei iezi pe lîngă Un veac de singurătate... În filmul lui Chris Weitz (regizor şi scenarist) este vorba tot despre un obiect preţios, rîvnit de o grămadă de oameni - buni şi răi -, dar, pe lîngă aventura păstrării lui de către buni, povestea atinge şi o dimensiune filozofică, nu doar morală. În plus, ideea unor "demoni" (spirite) care însoţesc oamenii, a unor lumi paralele şi a unei particule magice, numită "Dust", este infinit mai complexă decît aceea a unui Gollum care se dă peste cap pentru a pune mîna pe "My preciousss".

Pe scurt (şi simplificînd foarte mult), în The Golden Compass este vorba despre o fetiţă rebelă de 12 ani, Lyra Belacqua (Dakota Blue Richards, excelentă), care primeşte în dar obiectul din titlu; el are capacitatea de a spune adevărul şi de a prezice viitorul. Preţiosul obiect este căutat cu înverşunare de membrii unei organizaţii numite Magisterium (un fel de Biserică), iar Lyra este "adoptată" de o femeie frumoasă şi rea, D-na Coulter (Nicole Kidman), care se prinde că Lyra ascunde busola. Lyra fuge din casa acesteia şi găseşte refugiu printre "gipţi", făcîndu-şi-i prieteni laolaltă cu un vajnic texan (Sam Elliott) şi cu ursul polar Byrnison (vocea lui Sir Ian McKellen).

Efectele vizuale, imaginea (lui Henry Braham) şi muzica (lui Alexandre Desplat) sînt superbe, iar The Golden Compass poate fi privit şi ascultat pur şi simplu ca un poem multimedia în care noile tehnologii fac posibilă o lume în întregime scornită de imaginaţie. Dar filmul mai este şi un Who's Who de mari actori: pe lîngă Kidman (care se distrează copios jucînd o "rea") şi Daniel Craig (Lordul Asriel, unchiul Lyrei), The Golden Compass prilejuieşte reîntîlnirea cu trei actori uriaşi: Tom Courtenay, Derek Jacobi şi Christopher Lee... Un regal! Toate articolele despre Golden Compass, The

Resurse

 Alte articole de Alex. Leo Şerban


Alte articole

 Una dintre cele mai fascinante aventuri cinematografice ale lui 2007 - The Golden Compass, Redacţia HBO
 Departe de a fi o peliculă memorabilă - The Golden Compass, Eduard Ţone
 Pistolarul, Ursul şi Fata - The Golden Compass, Lucian Maier
 Fantasy de Crăciun - The Golden Compass, Alin Ludu Dumbravă
 Un heroic fantasy care se ia în serios... - The Golden Compass, Mihnea Columbeanu
 Toate articolele despre Golden Compass, The


SCRIEŢI LA LITERNET

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected]. Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet.ro? Îl puteţi introduce aici.


PUBLICITATE
CITIŢI-NE PE FACEBOOK


Spacer Spacer