Suplimentul de cultură / decembrie 2007
Oraşul Iaşi are şanse reale de a deveni viitoarea Capitală Culturală Europeană, ca reprezentant al României, însă numai după 2019, a explicat Sergiu Nistor, comisar guvernamental al programului Sibiu, Capitală Culturală Europeană 2007. Aflat la Sibiu pentru a prezenta prima parte a evaluării programului sibian, reprezentantul Ministerului Culturii a făcut precizări cu privire la faptul că în Iaşi s-a luat o hotărîre de Consiliu Local pentru o candidatură la titlul de Capitală Culturală Europeană între anii 2012 şi 2019.

Aşa cum se ştie, pînă în 2019 sînt deja stabilite oraşele şi ţările de unde vor fi alese capitalele viitoare, desemnate de forurile europene în baza candidaturilor, examinărilor şi a unui sistem de rotaţie extrem de bine pus la punct. Acest sistem de rotaţie este, de altfel, şi cel care nu mai permite României o altă Capitală Culturală Europeană decît după 14 ani de acum înainte.


S-au aruncat cu capul înainte

"Consiliul Local Iaşi, acum cîteva zile, a aprobat un proiect de hotărîre, prin care Iaşul va candida pentru a fi Capitală Culturală Europeană în perioada 2012- 2019. Mie îmi pare rău că ei s-au aruncat aşa, cu capul înainte, pentru că am vorbit chiar cu colegul nostru, Relu Fenechiu, liberal de Iaşi, înainte - nu ştiu ce rol a avut dînsul în decizia Consiliului Local -, dar explicam că pînă în 2019 există deja o programare şi că din 2019 putem să discutăm", a spus Sergiu Nistor.

Comisarul guvernamental a lăsat să se înţeleagă faptul că decizia consilierilor ieşeni este dictată de interese politice: "Dar eu vreau să spun următorul lucru: şi CL Iaşi este format din politicieni, iar politicienii sînt avizi de imagine publică - şi imagine publică bună. Faptul că au luat această hotărîre arată că la Iaşi percepţia despre ceea ce s-a întîmplat la Sibiu este una foarte bună, pentru că altfel nu s-ar fi aruncat într-o astfel de decizie. Dar sigur că există o diferenţă între binele la politicieni şi binele la populaţie. E bine să fie cît mai apropiate...".


Capitală din România, sigur după 2019

Comisarul din Ministerul Culturii e de părere însă că după 2019 oraşul Iaşi are şanse reale pentru a deveni o Capitală Culturală Europeană, aşa cum ar avea însă şi alte mari oraşe din România. "Iaşul sigur că are toate datele, dar cred că va trebui să fie o competiţie. N-o să mai vină nimeni să ia de mînă Iaşul sau alt oraş..." Sergiu Nistor crede că, pentru o a doua Capitală Culturală Europeană din România, lucrurile nu vor mai fi la fel de uşoare ca în cazul Sibiului, invitat de Luxemburg, însă "cazul Sibiu" şi rezultatele evaluării la finalul programului ar fi utile unui oraş care ar putea să urmeze modelul sau să înveţe din experienţa Sibiului: "Revin la exemplul celor de la Iaşi, care s-au hazardat, dar e sugestiv. N-ar fi sărit într-o barcă care a luat apă", a spus Sergiu Nistor, precizând că "România va mai avea în mod cert o altă CCE, prin decizia Consiliului şi Parlamentului European, peste 14 ani, datorită acelui sistem de rotaţie".


Viitoarele Capitale Culturale Europene:

2008 - Stavanger şi Liverpool
2009 - Linz şi Vilnius
2010 - Essen, Pécs şi Istanbul
2011 - Turku (Finlanda) şi Tallinn (Estonia)
2012 - Guimaraes (Portugalia) - Slovenia
2013 - Franţa şi Slovacia
2014 - Suedia şi Letonia
2015 - Belgia şi Cehia
2016 - Spania şi Polonia
2017 - Danemarca şi Cipru
2018 - Olanda şi Malta
2019 - Italia

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus