Sibiul se pregăteşte pentru Maratonul European de Poezie, ce va reuni, la toamnă, o sută de poeţi, într-o lectură publică de 15 ore. Evenimentul iniţiat de scriitorul Andrei Bodiu este cel mai ambiţios proiect din domeniul literar, din cadrul programului Sibiu - Capitală Culturală Europeană 2007. Maratonul European de Poezie va avea loc pe 5 octombrie 2007, iar din cei aproximativ o sută de poeţi participanţi, şaizeci vor fi români. Restul vor veni din ţări membre UE, dar şi din Republica Moldova şi Ucraina.

Organizatorul principal al evenimentului este scriitorul Andrei Bodiu, care a realizat proiectul prin Asociaţia Scriitorilor Profesionişti din România (ASPRO). "Maratonul este un eveniment internaţional care se va desfăşura ca o lectură publică de poezie, gîndită ca o succesiune, de la ora 14 a zilei de 5 octombrie, pînă a doua zi la ora 5 dimineaţa", spune Andrei Bodiu.

Poeţii vor recita cîte zece minute, după care vor rămîne la maraton, alături de spectatori. Programul va fi extrem de precis, la minut, iar accesul publicului va fi liber. "Vom încerca să realizăm caiete cu ceea ce vor citi poeţii, iar spectatorii vor putea cere semnături de la autori chiar pe acele caiete, ce vor fi şi traduse pentru străini", afirmă Bodiu. Poeziile citite nu se vor încadra într-o temă anume, singura condiţie fiind ca durata lecturii să fie de exact zece minute.


Spaţiu de lectură liber

Maratonul se va desfăşura în holul noului sediu al Bibliotecii Astra, o clădire modernă, aflată în imediata apropiere a vechii biblioteci, inaugurată în acest an. Holul va fi decorat special, cu afişe, portrete, iar în pauze este posibil să ruleze filme, însă nimic nu va fi comercial, totul va fi gratuit. "Va fi un spaţiu de lectură liber, în care sibienii şi toţi participanţii la programul Sibiu - Capitală Culturală Europeană 2007 vor fi bineveniţi. Este unul dintre puţinele evenimente literare şi de aceea e important să îl transformăm în unul de referinţă. Am început să invităm poeţi români şi străini, din toate generaţiile. Mi-am asumat dreptul să fac selecţia, m-am consultat şi cu colegii din Sibiu şi Braşov, şi cu preşedintele nostru Ion Bogdan Lefter", a spus Bodiu.

Au confirmat deja participarea Emil Brumaru, Mircea Cărtărescu, Nichita Danilov, Liviu Antonesei, Robert Şerban, Alexandru Muşina, Ioan Moldovan, sibienii Dumitru Chioaru şi Ioan Radu Văcărescu, iar mulţi alţii au fost invitaţi.

Scriitorul a precizat că unul dintre motivele pentru care a ales Sibiul pentru un astfel de eveniment este, pe lîngă statutul de Capitală Culturală Europeană, faptul că aici trăieşte poetul Mircea Ivănescu: "Este un fel de omagiu pe care i-l aducem şi vom fi onoraţi dacă îl vom avea printre noi".

Cît despre scriitorii străini invitaţi, este prea devreme pentru a se avansa nume certe. Unul dintre motive este şi faptul că pentru aceştia nu se poate asigura transportul. Printre numele poeţilor străini invitaţi, Andrei Bodiu a amintit-o pe Almudena Guzmán.


Antecedent

Andrei Bodiu nu se află la prima experienţă de acest fel; un antecedent la scară mai mică s-a petrecut la Braşov, unde, la Facultatea de Litere a Universităţii Transilvania, al cărei decan este, a organizat un recital de poezie maraton de 7-8 ore. "Se creează o stare cum n-am mai întîlnit în România", spune scriitorul.

Maratonul de la Sibiu are un caracter inedit şi din alt punct de vedere. "Este prima dată cînd ASPRO intră într-o combinaţie cu Uniunea Scriitorilor din România. Mai exact, cînd USR sprijină o manifestare organizată de ASPRO", a precizat Ioan Radu Văcărescu, preşedintele USR Sibiu, partener al evenimentului.

Bugetul total al proiectului este de 64.000 euro, din care 10.000 euro este contribuţia USR, iar restul, a Consiliului Local Sibiu.


Proiecte

Ioan Radu Văcărescu, preşedintele USR Sibiu, a dezvăluit cîteva dintre proiectele literare ale Sibiului în 2007:

11-12 mai 2007- Spiritualitatea Cercului Literar de la Sibiu - organizat de revista "Euphorion" şi USR.

13-15 iulie 2007- Întrunirea Asociaţiei de Literatură Generală şi Comparată.

noiembrie 2007- Zilele Poeziei "Iustin Panţa", ediţie specială.

Proiecte editoriale: "Poezia contemporană sibiană", "Sibiul în scrisori sentimentale", "Visteriile cetăţii" - antologie bilingvă, "Sibiul etern".

Citat:

"Poezia nu are un public foarte mare, dar poate avea un public civilizat. O astfel de manifestare are şi rolul de a umaniza poezia. Pare paradoxal, dar aşa e." - Andrei Bodiu

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus