Re:publik / decembrie 2007
Beowulf finalmente!!! Legendarul poem saxon care am auzit că a obosit generaţii de elevi şi studenţi anglofoni, e transpus pentru prima oară integral pe ecran în animaţie digitală, filmat în performance capture (actorii) şi apoi desenat-animat pe computer.

O versiune revizionistă totuşi, cu modificări shakespeariene. Şi asta pentru că a fost recreat şi dramatizat de Neil Gaiman (Mirrormask, Stardust) şi Roger Avary (Pulp Fiction, Silent Hill). Robert Zemeckis (Roger Rabbit, Forrest Gump) a încercat mereu noi tehnici cinematografice. A experimentat performance capture cu The Polar Express, dar acum tehnica se potriveşte cu povestea mitologică şi aventurile fantastice. Dar filmul ar trebui văzut în Imax şi 3 D (tehnica Real D), pentru care a fost făcut, ceea ce noi n-avem. De aceea multe efecte în 2 D pot părea obositoare.

Ray Winstone e Beowulf, dar nu-l recunoşti decît după voce, pentru că el arată altfel iar aici e mai suplu decît Brad Pitt în Troy. Crispin Glover e Grendel, mai mult freak decît monstru, îl recunoşti după reputaţie pentru că la look e verişorul lui Gollum. Senzaţională este mama lui, anume Angelina Jolie. E al doilea film în care Angelina apare aşa, după Sky Captain. Dar aici este poster girl, goală, aurită (pentru a primi PG 13 i-au dat jos sfârcurile). Anthony Hopkins, regele Hrothar, e mereu beat, dar are o scuză. Iar dragonul, zboară şi aruncă flăcări.

Filmul e plin de simboluri falice şi de sexualitate, incest (sloganul filmului e pride is the curse), amuzant e cum se luptă Beowulf gol - animatorii se inspiră din Austin Powers. Orişicum asemănările din campania malignă (vezi Stardust) cu 300 sunt inexistente, nici ca tehnici de filmare, nici ca influenţă în realizare (Beowulf îl precede ca intrare în producţie). Adult, violent, întunecat, (deci romantic), este surprinzător pentru un film de consum larg, ieşit dintr-un studio hollywoodian şi a obţinut un rating subversiv doar pentru că în continuare animaţia e considerată o tehnică pentru sedus copiii. E şi primul film pe care mi-aş fi dorit într-adevăr să-l văd în 3 D.
Regia: Robert Zemeckis Cu: voci: Ray Winstone, Angelina Jolie, Anthony Hopkins

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus