Regizorul ceh Jiri Menzel a venit la Bucureşti pentru a-şi prezenta, pe 9 mai, cel mai recent film, I served the King of England / L-am servit pe regele Angliei, la Gala Festivalului Filmului European.

Menzel a povestit într-o conferinţă de presă despre pasiunea sa pentru filmul mut şi pentru teatru: "filmul trebuie să fie asemenea teatrului - cu o parte care rîde şi una care plînge". "Este adevărat că îmi place foarte mult teatrul, oricine se poate inspira din el", a spus regizorul, cîştigător al unui premiu Oscar pentru cel mai bun film străin, în urmă cu circa patru decenii. "Îmi plac autorii de filme mute pentru că ei făceau filme fără prea multă vorbărie", a mai spus Menzel, glumind. Acesta a mărturisit că preferatul său este Charlie Chaplin şi a menţionat că există filme mute ceheşti, puţin cunoscute însă.

Născut în 1938, Menzel a fost, în anii '60, unul dintre creatorii "noului val" în cinematografia cehă, alături de Milos Forman, Juraj Herz, Vera Chytilova şi alţii. Scurtmetrajul lui de debut - Mr. Balthalzar's death / Moartea domnului Baltazar, inspirat dintr-o povestire a scriitorului Bohumil Hrabal - a fost inclus într-un film-manifest al "noului val ceh" (Nova Vlna), intitulat Pearl of the Deep / Micile perle, alături de scheciuri de Jaromil Jires, Vera Chytilova, Jan Nemec şi Evals Schorm. Înainte de a împlini 30 de ani şi înainte de primăvara de la Praga (1968), regizorul ceh a înregistrat un succes pe care mulţi îl aşteaptă o viaţă întreagă: un Oscar pentru cel mai bun film străin, obţinut cu Closely Observed Trains / Trenuri bine păzite (1966). În timp ce majoritatea reprezentanţilor "noului val ceh" au părăsit ţara natală, Menzel a rămas în Cehoslovacia, iar drumul în cinema i-a mai oferit cîteva distincţii: Marele Premiu la Karlovy Vary pentru Capricious Summer / Vară capricioasă (1968), o nominalizare la Oscar pentru My Sweet Little Village / Sătucul meu drag (1985), Ursul de Aur la Berlin pentru Larks on a Thread / Ciocîrliile pe sîrmă, un film ieşit pe piaţă în 1990 după două decenii de cenzură.


Noul său lungmetraj, I served the King of England, a fost ales de organizatorii Festivalului Filmului European pentru Gala desfăşurată de Ziua Europei, la Sala Palatului, mai goală decît la ediţiile precedente ale evenimentului, a transmis corespondentul Mediafax. Spre deosebire de anii trecuţi, cînd Gala de la Sala Palatului deschidea festivalul, cea de-a XI-a ediţie a debutat la Muzeul Ţăranului Român, a cărui curte a fost transformată în cinematograf şi restaurant în aer liber.

Festivalul va continua la Bucureşti pînă pe 13 mai 2007, în timp ce la Craiova se va desfăşura în perioada 11-13 mai, la Timişoara între 16 şi 18 mai, la Sibiu între 17 şi 20 mai, iar la Iaşi între 22 şi 24 mai.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus