ianuarie 2008
Premiile Oscar 2008
Sub titlul THE OSCARS: And the Nominees Should Be..., The New York Times publică în ediţia de duminică, 6 ianuarie 2008 opţiunile celor trei cronicari de film ai celui mai important ziar american: A.O. Scott, Manohla Dargis şi Stephen Holden.

Filmul lui Cristian Mungiu, 4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile este menţionat de către doi dintre cei trei critici la cinci categorii din opt. A.O. Scott şi Manohla Dargis consideră astfel că 432 ar trebui nominalizat la Oscar (şi nu doar în calitate de film străin) la următoarele secţiuni: "Cel mai bun film", "Cel mai bun regizor", "Cea mai bună actriţă într-un rol principal" (Anamaria Marinca), "Cel mai bun actor într-un rol secundar" (Vlad Ivanov), "Cel mai bun scenariu original".

E important de menţionat faptul că, la categoria "Cel mai bun scenariu original", criticul A.O. Scott nominalizează filmul lui Corneliu Porumboiu, A fost sau n-a fost? (citiţi scenariul filmului, în volumul omonim publicat de Editura LiterNet.)

Dosarul dedicat Oscarurilor în ediţia de duminică, 6 ianuarie 2008, a The New York Times este pentru mediile profesionale ale cinematografiei americane momentul de maximă vizibilitate şi autoritate în procesul care influenţează nominalizările. Prezenţa la toate aceste categorii a filmului 432, menţionarea filmului românesc de către doi dintre cei trei critici, dar mai ales faptul că 432 are cele mai multe nominalizări după producţia americană There Will Be Blood (regizat de Paul Thomas Anderson) e o dovadă incontestabilă a gradului de recunoaştere critică pe care l-a câştigat filmul în America.

Cu toate acestea, 4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile nu va candida în competiţia oficială decât la categoria "Cel mai bun film străin". Opţiunea aparţine distribuitorului (IFC First Take) care nu a putut anticipa amploarea succesului de care filmul se bucură în America.

Cristian Mungiu şi Vlad Ivanov vor fi prezenţi la ceremonia decernării premiilor criticilor de film de la Los Angeles şi la cea a Globurilor de Aur între 12 şi 13 ianuarie 2008, cu sprijinul Institutului Cultural Român din New York.

Filmul va fi lansat oficial la New York pe 25 ianuarie 2008.

1 comentariu

  • o precizare
    [membru], 08.01.2008, 04:54

    la premiile Academiei Americane de film nu se depun candidaturi. Orice film care indeplineste conditia minima (a rulat timp de o saptamina in anul 2007 in Los Angeles sau in New York) este eligibil sa fie nominalizat la orice categorie. Este exclusiv decizia membrilor Academiei pe cine voteaza/propun spre nominalizare.

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus