Şapte Seri / ianuarie 2008
La fel ca în fiecare an mi-e foarte greu să-mi fac lista de best of din cauza neconcordanţei de timp cu premierele mondiale sau americane. Scriam anul trecut, ca şi în anul dinaintea lui, că mereu e o problemă, topurile cu filmele venite în România nu corespund niciodată cu topurile internaţionale pentru că anumite filme vin târziu şi ele fac parte din producţia de anul trecut. Aşa că scoteam din acest top tot ce are ca dată de producţie anul anterior, dar acum am schimbat şi am lăsat în top filme care au intrat anul ăsta pe ecrane. Citat din topul de anul trecut: "Vor face parte din topul pe 2007 filme de anul ăsta, The Prestige care intră la noi la anul în ianuarie, la fel ca şi cele două producţii Clint Eastwood despre Iwo Jima, Flags of Our Fathers şi Letters from Iwo Jima." Yep. Majoritatea filmelor din topul 2007 sunt din 2006 şi chiar le-am văzut în 2006. Paradox mioritic. Dragi distribuitori, aduceţi şi voi filmele mai repede, dacă nu vreţi să le vadă toată lumea downloadate. Ştiu că e mai greu şi mai scump, dar poate se merită. Alăturat topului am pus regizorul şi motivaţia.

*
1. American Gangster (Ridley Scott): epicul anului
2. Lista neagră / Zwarteboek (Paul Verhoeven): lista înseamnă Verhoeven
3. El laberinto del fauno (Guillermo del Toro): "Alice în ţara ororilor, Vrăjitorul din Oz transferat în pădurea Katin", am citat de pe coperta Dvd-ului:)
4. Harsh Times (David Ayer): mai bun ca Training Day şi pentru Christian Bale. Noul Peckinpah
5. The Prestige (Christopher Nolan): fie doar şi numai pentru David Bowie
6. Gwoemul (Bong Joon-ho): monstrul anului
7. The Simpsons Movie (David Silverman) comedia anului, dar nu pentru că e genial sau pe ecran lat, ci pentru că m-a făcut să-i reiau pe Simpsoni pe DVD
8. Ratatouille (Brad Bird): n-aş fi crezut că vreun desen animat de la Disney poate intra pe lista mea dar iată. Plus coşul cu camembert şi Peter O'Toole.
9,10. Flags of Our Fathers / Letters from Iwo Jima (Clint Eastwood): Ex-aqueo cele două filme de război din unghiuri diferite, o coda pentru unul din momentele crâncene din de-al doilea război mondial

*
Ceea ce urmează este topul meu modificat ulterior, materialul trebuia trimis la revistă şi nu văzusem The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford, Apocalypto credeam că a fost anul trecut, în decembrie, cînd l-am văzut eu, Zodiac am vrut să-l revăd, pentru ca să am o părere concludentă pentru că prima vizionare a fost nesatisfăcătoare, de Bug am uitat, l-am văzut în 2006 la Cannes la fel ca şi Gwoemul, care a ieşit astfel din top, să facă loc filmului lui Friedkin, iar la Clint am trişat şi am pus ambele filme pe o singură poziţie, deci am refăcut topul pentru Observator Cultural, Cultura, retrospectiva cerută de agenţia Champions şi blogul meu, unde am făcut şi un top real cu filme din 2007:

1. American Gangster (Ridley Scott): epicul anului
2. The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford (Andrew Dominik): anti-western filmat superb, un clasic elegiac şi lent, dar letal de fascinant
3. Lista neagră / Zwarteboek (Paul Verhoeven): lista înseamnă Verhoeven
4. El laberinto del fauno (Guillermo del Toro): "Alice în ţara ororilor, Vrăjitorul din Oz transferat în pădurea Katin", am citat de pe coperta Dvd-ului:)
5. Flags of Our Fathers / Letters from Iwo Jima (Clint Eastwood): Ex-aqueo cele două filme de război din unghiuri diferite, o coda pentru unul din momentele crâncene din de-al doilea război mondial
6. Harsh Times (David Ayer): mai bun ca Training Day şi pentru Christian Bale. Noul Peckinpah
7. Ratatouille (Brad Bird): n-aş fi crezut că vreun desen animat de la Disney poate intra pe lista mea dar iată. Plus coşul cu camembert şi Peter O'Toole.
8. Zodiac (David Fincher): radiografia şi patologia meticuloasă a unui caz straniu, Hurdy Gurdy Men - Toţi oamenii Zodiacului.
9. Bug (William Friedkin): paranoia de neexorcizat
10. Apocalypto (Mel Gibson): (mad)Mel şi maiaşii lui, nu se pleacă nimănui

*
N-au rulat încă: No Country for Old Men (care ar fi fost preferatul meu nr. unu dar va fi la anul) , There Will Be Blood, Before the Devil Knows You're Dead şi The Diving Bell and the Butterfly, dar ele vor fi pe lista de anul viitor, cât despre Redacted, cu toată stima mea pentru Brian De Palma, nu m-am hotărât încă dacă mesajul său m-a impresionat sau nu. Din păcate, n-am văzut încă Atonement pentru a-mi da cu părerea. Iar filmele Grindhouse de Rodriguez şi Tarantino, Planet Terror şi Death Proof n-au mai rulat la noi. Păcat.

*
Cât priveşte filmele româneşti, Restul e tăcere mi-a plăcut cel mai mult dar nu iese pînă-n martie 2008. Lui 4 luni, 3 săptămîni şi 2 zile i-am dat mereu 4 stele, nu m-a impresionat atât de mult pe cât restul lumii, citeam acum preferinţele celor 3 critici de la New York Times şi era pe toate listele, eu am avut probleme şi cu subiectul din Das Leben der Anderen / Vieţile altora, filmul german care a luat Oscarul anul acesta. Cel mai tare mă impresionează cariera filmului lui Mungiu şi modul cum e receptat, de la Globul de aur la Oscar, citez, "Stuff of legend"... Apoi e California Dreamin' (nesfârşit), imperfect şi imperfectibil dar la fel de irezistibil, şi de menţionat şi Război pe calea undelor al lui Solomon, chiar dacă e documentar, e mai emoţionant ca un film de ficţiune...

*
Menţiuni (cu adăugările de rigoare):
Beowulf: pentru modul revoluţionar în care e făcut în 3-D, Real D
Bourne Ultimatum: action scene of the year
We Own the Night - car chase of the year
The Simpsons Movie: pentru că m-a făcut să-i reiau pe Simpsoni pe DVD
Across the Universe: muzicalul anului
13 Tzameti: ruleta rusească alb-negru (e din 2005 şi l-am văzut la TIFF în 2006)
Gwoemul: monstrul anului
The Perfume: ecranizarea inecranizabilului
The Prestige: fie doar şi numai pentru David Bowie
Stardust: fantasy-ul anului
Halloween: două cuvinte: Rob Zombie
La Sconosciuta: filmul european al anului
Smokin' Aces (Joe Carnahan): guilty pleasure movie of the year

Şi acum La mulţi ani şi mai multe filme bune în 2008 (în 2007 a fost cam penurie - retrag afirmaţia, mă refeream la blockbusterurile hollywoodiene), pe care să le vedem la cinema...

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus