Şapte Seri / ianuarie 2007
Mereu e o problemă, topurile cu filmele venite în România nu corespund niciodată cu topurile internaţionale pentru că anumite filme vin târziu şi ele fac parte din producţia de anul trecut. Aşa că am scos din acest top tot ce are ca dată de producţie anul 2005, pentru că altfel Münich / Munchen al lui Spielberg ar fi fost pe locul întâi. Am mai scos astfel Match Point de Woody Allen, unul din cele mai bune filme din cariera sa, Domino de Tony Scott, ţăcăneală peyotistico-piromană ascunsă sub o falsă biografie şi The Squid and the Whale (Câinele şi pisica), film sensibil şi disfuncţional (altfel de Royal Tenenbaumsi şi vieţile lor non-acvatice), Syriana, un thriller politic inteligent şi tendenţios pe tipar de puzzle cinematografic. Alăturat top ten am pus un fragment din ceea ce am scris în cronicile specifice ale filmelor, în Şapte Seri, la fel ca anul trecut.

1. The Black Dahlia / Sărutul dulce al Daliei
"Un clasic De Palma, un puzzle fals ornamental, înşelător şi controversat."

2. Miami Vice
"Dacă Michael Mann ar filma contorul la lumină şi gaz, filtrat cu bleu / galben & mov, pe beat de Audioslave cu Terje Rypdal şi mix Moby, contorul probabil că ar fi jucat de cel puţin un actor de A din Hollywood. Sau de doi, contor bun, contor rău. Şi unii din noi am sta cu ochii bec şi am zice, «iiii». Cam asta e."

3. Children of Men / Copiii tatălui
"Un film-urmărire, un film futurist de acţiune (Cuarón dixit), şi un film despre epoca prezentă, cu acuitate politică" (cronica în Ziua)

4. Casino Royale
"Bond begins acolo unde se termină filmul, odată cu tema muzicală familiară care e absentă total până atunci, şi odată cu replica legendară, «the name is Bond, James Bond». Bun venit din nou 007. James Bond will return!"

5. The Departed / Cârtiţa
"În epoca actuală politică, aş zice că vrea să spună ceva despre America, paradisul pierdut al unei generaţii romantice."

6. Caché / Ascuns
"Haneke e mai aproape de De Palma decât crede, formal la mii de ani distanţă dar face acelaşi statement, ascuns într-un puzzle-manipulare de imagini, mistificator."

7. A Good Year / Un an bun
Some Guys Have All the Luck», cînta Rod Stewart. Ridley Scott şi Russell Crowe sigur au. Dacă spectatorii se vor simţi măcar pe jumătate la fel de bine ca ei, pariul e cîştigat". (cronica în Re:publik)

8. Hîrtia va fi albastră
"Un film Important. Dur. Minimalist. Docu-dramă. Lumina de atunci, străzile sumbre, camera tremurată, dar foarte puţin, culorile desaturate..."

9. A fost sau n-a fost?
"Cum zicea Heraclit, nu putem să ne scăldăm în apa aceluiaşi râu a doua oară. Ba da, Corneliu putem. Adică putem să vedem filmul a doua oară. Şi se poate şi a treia oară."

10. Borat/ Învăţături din America pentru ca toată naţia Kazahstanului să profite.
"Jak sie masz? My name Borat. I like you. I like sex. Is nice!"

Menţiuni:
Inside Man (Spike Lee),
Superman Returns (Bryan Singer),
Volver (Almodóvar, care probabil iar o să iasă în topul criticii numărul unu, alături de Munich),
Lord of War (Andrew Niccol),
Oliver Twist (Polanski).

Vor face parte din topul pe 2007 filme de anul ăsta, The Prestige care intră la noi la anul în ianuarie, la fel ca şi cele două producţii Clint Eastwood despre Iwo Jima, Flags of Our Fathers şi Letters of Iwo Jima (favoritul la Globurile de Aur şi Oscarurile de anul viitor).

Guilty pleasure movie of the year - Crank.
Premiul Ed Wood (şi îmi pare rău că-i insult numele), pentru non-cinema, Azucena. Trebuie văzut pentru a putea fi crezut...

Şi astea fiind zise, ne vedem în 2007 (007, get it?) la cinema...

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus