România Liberă / ianuarie 2008
Premiile Oscar 2008
Ieri s-au anunţat - şi transmis în direct pe site-ul www.oscars.com - nominalizările la cea de-a 80-a ediţie a Premiilor Oscar. Din păcate, filmul 4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile, de Cristian Mungiu, n-a fost reţinut de membrii AMPAS la celelalte categorii în afara categoriei Cel mai bun film străin, pe a cărui listă scurtă nu intrase. 432 ajunge pe ecranele americane pe 25 ianuarie 2008, dar era teoretic eligibil pentru că rulase o săptămână în Los Angeles şi a mai fost proiectat şi la New York - prea puţin pentru a fi văzut de cei 5.800 de membri ai Academiei Americane de Film. Distribuitorul american al lui 432, IFC Film, organizase promovarea numai pe ideea nominalizării la categoria Cel mai bun film străin. Categorie la care, de pe acea listă scurtă care s-a lăsat cu proteste (şi cu promisiuni că modalitatea de votare va fi modificată) au fost nominalizate: Beaufort (Israel), The Counterfeiters (Austria), Katyn (Polonia), Mongol (Kazahstan) şi 12 (Rusia).

Cele mai multe nominalizări, opt, le au No Country for Old Men de Joel şi Ethan Coen, respectiv Michael Clayton de Tony Gilroy. Ele sunt urmate de filmul britanic Atonement, cu şapte nominalizări.

Printre speculaţiile zilelor precedente dezminţite ieri se numără nominalizarea Keirei Knightley la Oscarul pentru Cel mai bun rol principal feminin. Ei, dar şi protagonistului lui Atonement, James McAvoy, le-a fost preferată Saoirse Ronan, nominalizată pentru Cel mai bun rol secundar feminin. Atonement mai are nominalizări pentru Cel mai bun film, scenografie, imagine, costume, coloană sonoră şi scenariu adaptare.

Cum era de aşteptat, George Clooney a fost nominalizat pentru Cel mai bun rol principal masculin, Michael Clayton mai având nominalizări pentru Cel mai bun film, Cel mai bun actor în rol secundar (Tom Wilkinson), actriţă în rol secundar (Tilda Swinton), regie şi scenariu original.

No Country for Old Men este nominalizat la categoriile: Cel mai bun film, actor în rol secundar (Javier Bardem), imagine, regie, montaj, montaj de sunet, mixaj de sunet şi scenariu adaptare.

Printre nominalizările previzibile se numără şi cea a lui Cate Blanchett la categoria Cea mai bună actriţă în rol secundar (pentru I'm Not There), dar e o surpriză că a fost nominalizată şi pentru rol principal feminin cu rolul din îndoielnicul Elizabeth: The Golden Age.

Nu e o surpriză că There Will Be Blood e nominalizat la Cel mai bun film, la fel cu protagonistul său, Daniel Day-Lewis şi cu regizorul Paul Thomas Anderson, având foarte mari şanse de a câştiga la primele două categorii. Filmul mai are nominalizări pentru imagine, montaj, montaj de sunet şi scenariu adaptare.

Johnny Depp e din nou nominalizat la categoria Cel mai bun rol principal (pentru rolul din Sweeney Todd - The Demon Barber of Fleet Street de Tim Burton), categorie unde are competitori serioşi în George Clooney, Daniel-Day Lewis, Tommy Lee Jones (In the Valley of Elah) şi Viggo Mortensen (Eastern Promises).

La categoria Cea mai bună actriţă în rol principal, Cate Blanchett concurează alături de Julie Christie (Away from Her), Marion Cotillard (La Môme), Laura Linney (Savages) şi Ellen Page (Juno).

Ca să spele ruşinea că n-au reţinut filmul francez Persepolis pe lista scurtă a filmelor din care se aleg nominalizările la Oscarul pentru Cel mai bun film străin, membrii Academiei l-au nominalizat la categoria Cel mai bun film de animaţie, dar e imposibil de crezut că filmul va reuşi să-i sufle statueta lui Ratatouille.

Tot la categoria suprize se înscriu nominalizările primite de comedia Juno, printre care şi pentru Cel mai bun film şi Cel mai bun regizor - Jason Reitman, precum şi lipsa de pe liste a lui The Kite Runner.

Ceremonia decernării Premiilor Oscar, care e programată pentru 24 februarie 2008, se pare că va avea totuşi loc. Săptămâna trecută, sindicatul regizorilor s-a înţeles cu producătorii asupra unui nou contract, aşteptându-se ca negocierile dintre scenarişti şi producători, întrerupte pe 7 decembrie 2007 să reînceapă şi ele. Organizatorii ceremoniei au spus că ea va avea loc, cu sau fără grevă, iar sindicatul actorilor a anunţat, potrivit CNN, că se va solidariza cu scenariştii din pichetele de grevă, lăsându-le pe vedete să decidă singure dacă participă la ceremonie sau nu.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus