ianuarie 2008
Premiile Oscar 2008
Două dintre filmele care au făcut parte din selecţia de anul trecut a Festivalului Internaţional de Scurt şi Mediu Metraj NexT sunt nominalizate la Oscar, la secţiunea de scurtmetraj. Anul acesta, NexT va avea loc la Bucureşti între 7 şi 13 aprilie 2008 şi va avea trei premii principale: Trofeul NexT (4.000 de euro), Premiul Cristian Nemescu, pentru cea mai bună regie (2.000 de euro) şi Premiul Andrei Toncu, pentru cea mai bună coloană sonoră (2.000 de euro). Premiul Publicului va fi acordat filmului care va primi cel mai mare număr de voturi din partea spectatorilor, iar Premiul Lucky Viewer va merge, prin tragere la sorţi, către unul dintre spectatorii care au votat.

În afara competiţiei de scurt şi mediu metraje, în agenda festivalului sunt prevăzute o serie de programe în afara competiţiei şi seminarii la care vor fi prezenţi invitaţi de marcă.

Două dintre filmele pe care publicul bucureştean le-a putut viziona anul trecut, la prima ediţie a Festivalului Internaţional de Scurt şi Mediu Metraj NexT, se regăsesc anul acesta pe lista nominalizărilor la Oscar pentru scurtmetraj: Il Supplente (Italia, 2006, regia: Andrea Jublin), câştigătorul Trofeului NexT la ediţia din 2007 şi Tanghi Argentini (Belgia, 2006, regia: Guido Thys).

Filmele nu sunt singurele elemente de Oscar ale Festivalului NexT. Invitatul special al primei ediţii a fost Walter Murch, triplu câştigător al premiului Academiei Americane de Film, pentru Apocalypse Now, în regia lui Francis Ford Coppola, peliculă pentru care a primit Oscarul pentru sunet, şi The English Patient, regizat de Anthony Minghella, film ce i-a adus un dublu Oscar, pentru montaj şi sunet.

Directorul festivalului NexT este Ada Solomon, producător şi fondator al companiei de producţie cinematografică Hi Film Productions şi director executiv al societăţii culturale NexT. Ada Solomon a fost invitată anul acesta să facă parte din juriul secţiunii de scurtmetraje a Festivalului Internaţional de Film de la Berlin.

Unele dintre secţiunile din afara concursului au fost prezente şi anul trecut în agenda festivalului: Semaine de la critique, ce cuprinde filme care au făcut parte din competiţia acestei secţiuni a festivalului de la Cannes din ultimii doi ani, Prietenii Festivalului, program care aduce filme realizate de cineaşti apropiaţi Festivalului NexT şi care nu au fost incluse în competiţie, secţiunea Şi ei au fost NexT Generation, în cadrul căreia vor rula filme de şcoala ale regizorilor români consacraţi. Înainte de festivitatea de premiere, ce va avea loc sâmbătă, 12 aprilie 2008, NexT va prezenta filme realizate de Cristian Nemescu şi de Andrei Toncu, în memoria cărora a fost creat acest festival.

Două secţiuni noi vor fi adăugate celei de-a doua ediţii NexT, în afara competiţiei: Countries in Focus, care aduce trei module a câte 90 de minute, fiecare dedicat câte unei ţări; pentru anul acesta, ţările alese sunt Irlanda, Spania şi Suedia, şi Festival Cities, cu cinci module a câte 90 de minute, fiecare dedicat unui oraş care găzduieşte un festival de film: Milano, Ludwigsburg, Belgrad, Sarajevo, Lisabona.

În plus, pentru profesioniştii din domeniu, dar nu numai, în agenda festivalului sunt prevăzute, ca anul trecut, trei seminarii: unul de regie, unul de sunet şi unul de producţie şi distribuţie, la care vor fi prezente nume importante din industria cinematografică internaţională.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus