Noul val al cinematografiei româneşti şi regizorii care l-au lansat, Cristi Puiu, Corneliu Porumboiu, Radu Muntean, Cristian Mungiu şi Cristian Nemescu, reprezintă subiectul unui amplu material publicat duminica trecută (20 ianuarie 2008) în The New York Times Magazine de criticul de film al New York Times, A.O. Scott.
Criticul porneşte, în materialul intitulat New Wave on the Black Sea, de la întrebarea "cîte filme româneşti aţi văzut?", care se vehicula la Festivalul de la Cannes în 2005.
"Pentru un motiv sau altul, criticii, jurnaliştii şi reprezentanţii industriei de film care se adună în fiecare mai la Cannes (...) rareori se referă la filmele pe care le văd acolo cu titlurile lor, preferă prescurtările autorului, genului şi ţării de origine", scrie A.O. Scott. "Este un cod pe care se presupune că îl cunosc toţi, iar în acest caz nu era prea mult loc de confuzii. Cîte filme româneşti pot exista?"
Răspunsul a fost surprinzător pentru majoritatea, explică Scott, care face o trecere în revistă a succeselor cinematografiei româneşti şi îi citează pe regizorii Cristi Puiu, Cristian Mungiu, Corneliu Porumboiu, dar şi pe unul dintre cei mai apreciaţi critici români de film, Alex. Leo Şerban. Criticul menţionează şi o masă rotundă organizată de Institutul Cultural Român din New York cu prilejul Festivalului Filmului Românesc Romanian Cinema: The Golden Age.
Pentru a realiza acest material, A.O. Scott a vizitat România, pentru documentare suplimentară, cu implicarea Institutului Cultural Român din New York. Acelaşi institut a organizat pe 24 ianuarie 2007, la sediul său, o întîlnire cu A.O. Scott şi alţi critici de film americani, distribuitori şi directori de festivaluri, în care a fost prezentat în avanpremieră proiectul sezonului retrospectiv al Filmului Românesc la Lincoln Center, ce va avea loc între 17 şi 25 aprilie 2008.