februarie 2008
Michael Clayton
În ultimii ani au mai fost cîteva filme în care să fie vorba despre avocaţi, ameninţări, firme mari şi probleme de sănătate. Cele mai bune care îmi vin în minte sînt The Insider al lui Michael Mann, un film care pleca de la un caz care a făcut istorie în presă, unde un chimist vorbea din interior despre matrapazlîcurile producătorilor de tutun, şi Erin Brokovich al lui Steve Soderbergh (unul dintre producătorii lui Michael Clayton), portretul cinematografic al unei femei simple, secretară a unui avocat, care, cu tenacitate, va apăra o comunitate a cărei sănătate era grav afectată de funcţionarea locală a unei firme de electricitate şi gaze.

Noutatea oferită de filmul scris şi regizat de Tony Gilroy (responsabil şi de redactarea aventurilor lui Bourne) este aceea a caracterului care leagă povestea. Niciodată nu mi-am imaginat că ar putea exista un post de reparator de boacăne într-o firmă de avocatură... Unghiul de vedere inedit, faptul că personajul care dă numele filmului se prezintă ca anti-erou mai tot filmul, firul narativ destul de încîlcit, cîteva răsturnări de situaţie, toate acestea m-au ţinut în priză pînă către final. Apoi am realizat că totul se va calma într-o singură direcţie (hoţul păcălit de hoţ), însă nu m-am simţit deloc înşelat: filmul promite acţiune şi suspans, iar pe acestea le oferă din plin, printr-o poveste intensă, sprijinită de interpretări precise care derulează un scenariu original bun. Tom Wilkinson conturează bine un rol grav, febril, al avocatului Arthur Edens, iar George Clooney - în rolul lui Clayton - are cea mai reuşită apariţie a sa într-o dramă, abătut, melancolic, inteligent, uşor scîrbit de "datoria" sa. Lui Clooney şi lui Wilkinson le ţin isonul interpretativ Sidney Pollak, şeful firmei de avocatură Kenner, Bach & Ledeen, şi Tilda Swinton, în rolul consilierului pe probleme juridice al firmei U North.

Un grup de fermieri dă în judecată o întreprindere uriaşă pentru că mărfurile realizate de aceasta le-ar fi otrăvit animalele. Firma respectivă, U North, produce tot felul de pesticide şi plante modificate genetic. Animalele hrănite cu ierburi create sau tratate cu soluţii care provin de la compania respectivă putrezeau de vii, ţesut cu ţesut. Arthur Edens este unul dintre avocaţii de soi ai firmei Kenner, Bach & Ledeen şi, cu toate că este nevrotic, el se ocupă (deja) de cîţiva ani de litigiul respectiv al companiei U North. În urmă cu patru zile are o cădere nervoasă. Nu îşi mai urma tratamentul medicamentos şi nu mai suporta să apere o firmă care era destul de clar vinovată. În timpul crizei se afla în tratative cu avocata părţii adverse. Trebuia să ajungă la o înţelegere care să împace ambele părţi. În toiul discuţiilor începe să urle, se dezbracă şi coboară doar în şosete în parcarea clădirii unde se aflau cu toţii. Începe misiunea lui Michael Clayton.

Astăzi Michael Clayton joacă poker. Pare că acumulase ceva datorii legate de un bar pe care îl are în proprietate. Un amic îl sună şi îi cere să meargă rapid la un tip, coleg de firmă, probabil, fiindcă acela tocmai lovise pe cineva cu maşina şi părăsise locul accidentului. Îl va găsi acasă şi-l va lămuri că meseria lui nu e aceea de a face miracole, de a-l scoate basma curată, ci de a face ca în condiţiile respective pedeapsa lui să fie cea mai mică posibil. Pleacă de la tipul respectiv cu maşina, simte că e urmărit şi încearcă să scape. Iese pe un drum lăturalnic. Vede nişte cai şi opreşte pentru a se apropia de ei. Probabil că erau victimele firmei pe care casa de avocatură Kenner, Bach & Ledeen o apăra. Fiindcă îl tot pierdeau de pe radar, urmăritorii decid să activeze declanşatorul bombei montate în maşina lui Clayton atîta vreme cît acesta mai era încă în raza acoperită de aparatele lor. Explozia maşinii lui Clayton duce povestea înapoi cu patru zile. Arthur Edens are o cădere nervoasă, Michael Clayton trebuie să dreagă apucăturile sale nude. Fost procuror adjunct şi fost apărător, Michael Clayton e angajat pe post de "gunoier" în firma de avocatură pomenită mai sus. El trebuie să cureţe "mizeria" făcută de angajaţii firmei. Însă dorinţa lui Arthur Edens de a înfunda firma U North complică treaba...
Regia: Tony Gilroy Cu: George Clooney, Tom Wilkinson, Michael O'Keefe, Sydney Pollack, Tilda Swinton, Wai Chan

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus