noiembrie 2003
Festivalul TIFF 2004
HBO România şi Fundaţia de Cultură Artistică Jean Negulescu anunţă organizarea celei de a IV-a ediţii a Concursului Naţional de Scenarii de Film

"Jean Negulescu - HBO, 2004".


Concursul Naţional de Scenarii de Film "Jean Negulescu - HBO" se află la cea de-a IV ediţie şi reprezintă etapa naţională a Concursului Internaţional de scenarii de film "Hartley-Merrill", care îşi va desemna laureaţii la sfîrşitul lunii aprilie 2004, la Los Angeles (Cîştigătorului concursului Hartley-Merrill i se oferă un stagiu la Institutul Sundance, în cadrul căruia există posibilitatea de a avea numeroase contacte cu cineaşti şi producători din SUA.)

Scopul concursului este descoperirea şi lansarea unor tinere talente care să învigoreze o zonă vitală, dar destul de deficitară a producţiei noastre de filme: scenariul.

Reprezentant operaţional al celui mai mare canal premium de filme din lume, HBO România se află pe piaţa şi în viaţa culturală românească de la 1 ianuarie 1998. Întrucît nu este doar un canal de difuzare a filmelor, ci şi unul dintre cei mai mari producători de film din lume, HBO a dorit, încă de la început, să organizeze un eveniment care să-i susţină pe plan local strategia internaţională bine sintetizată în sloganul "E mai mult decît televiziune. E HBO!" În realizarea acestui proiect sunt implicate HBO România şi Fundaţia de Cultură Artistică "Jean Negulescu", care prin entuziasmul membrilor săi, figuri de notorietate în lumea filmului românesc, asigură acestui eveniment cultural prestanţa de care are nevoie.

Având în vedere că în ultimii ani în România s-au produs numeroase scurt-metraje al căror succes în festivaluri naţionale şi internaţionale a lansat cariera unor tineri cineaşti, concursul "Jean Negulescu - HBO, 2004" introduce un element nou: secţiunea consacrată scurtmetrajelor de ficţiune.


Conditii de participare:

- Concursul de scenarii de film "Jean Negulescu" este deschis tinerilor autori de scenarii, aflaţi la debut sau avînd cel mult un scenariu produs.

- În concurs se pot înscrie numai scenarii originale, complete, pentru film de lung metraj de ficţiune - pînă la 125 pag.- sau de scurt metraj de ficţiune (cca 20 pag.) Fiecare scenariu va fi însoţit de o pagină de prezentare a subiectului. Nu se admit povestiri, sketch-uri, dialoguri fără descrierea acţiunii sau orice alt fel de scrisori.

- Nu se admit mai multe scenarii ale aceluiaşi autor.

- Scenariile se depun în 3 exemplare (la adresa de mai jos) editate pe computer (font 12), însoţite de dischetă sau CD care să conţină textul scenariului. Se admit şi texte dactilografiate.

Pentru a elimina orice dubii în privinţa obiectivităţii jurizării, scenariile vor fi parolate. Astfel, cele 3 exemplare şi discheta / CD-ul se trimit în plic închis şi sigilat pe care va fi scrisă o parolă de maximum două cuvinte. Cele 3 exemplare, împreună cu discheta / CD-ul, trebuie însoţite de un alt plic închis, avînd aceeaşi parolă, conţinînd datele autorului (nume, adresă, CV). Pe plic trebuie menţionată secţiunea pentru care este înscris scenariul - lung sau scurt metraj. Nici o indicaţie pe parcursul scenariului nu trebuie să dezvăluie identitatea autorului.

Organizatorii concursului vor înapoia 2 exemplare din scenariile necîştigătoare, în decurs de 3 luni de la încheierea concursului (organizatorii îşi rezervă dreptul de a păstra o copie a scenariilor depuse, fără încălcarea drepturilor de autor).

Se vor acordata următoarele premii:

- Premiul "Jean Negulescu " pentru scenariu de lung metraj, în valoare de 2.000 USD. În cazul în care scenariul are mai mulţi autori, valoarea premiului se va împărţi între aceştia.

- Premiul "Jean Negulescu" pentru scenariu de scurt metraj, în valoare de 1.000 USD. În cazul mai multor autori, se aplică regula de la Premiul de mai sus.

Termene:

- Scenariile vor fi depuse în perioada 10 dec. 2003 - 15 ian. 2004 fie personal, la sediul Fundaţiei din str.Mendeleev 28-30, tel.212.79.63 (pînă la 15 ianuarie, ora 15.00), fie vor fi trimise prin poştă la O.P.22,C.P.176. (pînă cel mai tîrziu pe 15 ianuarie data poştei).

Numele cîştigătorilor Concursului Naţional de Scenarii de Film "Jean Negulescu - HBO, 2004" vor fi date publicităţii în data de 1 martie 2004.


Scurt istoric:

- prima ediţie, 2000, a fost cîştigată de scenariul "Cartier" aparţinînd Ioanei Uricariu şi lui Cristian Mungiu; evoluţiile ulterioare ale autorilor au demonstrat că acest concurs a fost încă de la prima ediţie ceea ce-şi propune să fie: o rampă de lansare pentru scenariştii debutanţi.

- ediţia 2001 a fost cîştigată de scenariul "Oameni normali" al lui Bogdan Zotta; elementul inedit este dat de faptul că Bogdan Zotta este de profesie inginer electronist şi că anterior nu mai avusese nici o implicare explicită în cinematografie; acest lucru demonstrează şi imparţialitatea juriului care judecă doar "opera", autorul nefiind cunoscut decît ulterior finalizării procesului de jurizare.

- în anul 2002 (ultima ediţie; anul trecut concursul nu s-a organizat) cîştigătorul concursului a fost scenariul "Ritmo del corason" - Vali Florescu

Dincolo de premiile în bani, care sunt atractive, ceea ce HBO România doreşte să facă, este să asigure o expunere şi, de ce nu, începutul unui palmares, debutanţilor; vorbim de o expunere la nivel naţional (o parte din membrii juriului sunt producători de scurt sau lung metraj), dar şi la nivel internaţional, prin trimiterea scenariului cîştigător tradus în limba engleză (traducerea va fi asigurată de organizatori) la festivalul internaţional "Hartley Merrill".

Membrii juriului românesc sunt:

Cristina Corciovescu, Titi Popescu, Mihai Orăşanu, Nicolae Mărgineanu, Emanuela Cernat şi, în calitate de Preşedinte Onorific, George Vascan (Country Manager HBO România).

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus