Ziua / martie 2008
Cvartet pentru o lavalieră
Cvartet pentru o lavalieră e un proiect-"instalaţie pentru două coregrafii simultane" (a corpurilor şi a sunetului) creat de coregrafa Vava Ştefănescu, din echipa căruia fac parte Julien Trambouze (Franţa) ("artist sonor") şi dansatorii Carmen Coţofană, Mihaela Dancs şi Adrian Stoian, instalaţia fiind destinată galeriilor de artă şi nu neapărat spaţiilor de spectacol.

Cei trei dansatori improvizează într-un spaţiu claustrant (o cabină telefonică de mai puţin de un metru pătrat), care forţează o intimitate corporală extremă, o familiarizare la limită cu fiinţa celuilalt, mişcarea lor intrând într-un dialog la fel de intim cu mixajul de sunet (la rându-i, o improvizaţie) al lui Julien Trambouze, păstrând un permanent contact vizual cu el. "Dispoziţia multiplelor surse de sunet, montajul sunetelor înregistrate mixate în timp real cu cele "live" produse de dansatori creează o reală mişcare în spaţiu, o mişcare de sunete recognoscibile, de sensuri pe care acestea le capătă prin juxtapunerea cu imaginea. Imaginea (dansul sau coregrafia) se petrece într-un spaţiu extrem de restrâns, în mijlocul publicului. O imagine unică, insistentă, dar deloc statică.", explică Vava Ştefănescu.

Coregrafa îşi argumentează opţiunea pentru galerii în defavoarea scenei de dans printr-o schimbare de context: "Plasarea spectacolului în galerii de artă contemporană are în primul rând legătură cu plasarea într-un anumit context: acela al spaţiului expoziţional, în care vizitatorii nu au aşteptări specifice spaţiului. Această formă "expoziţională" de reprezentare aduce în faţa unui public "specializat" forma coregrafică într-o altă condiţie, iar percepţia este alta atunci când dansul nu mai ţine de spaţiul scenic convenţional, ci creează un spaţiu comun al publicului şi al artiştilor deopotrivă".

Povestea "performance"-ului include o finanţare de la AFCN (Administraţia Fondului Cultural Naţional), o contribuţie personală a Vavei Ştefănescu şi 35% din bani primiţi de la Răzvan Penescu, cel care face portalul cultural LiterNet, iar în viaţa civilă lucrează pentru o multinaţională. Cum s-a întâmplat? "Am finanţat spectacolul pentru că vreau să trăiesc într-o lume în care există în continuare dans. Am citit undeva că un cetăţean belgian zicea că, deşi nu citeşte niciodată ziarul local, are abonament de 30 de ani la el fiindcă se simte dator fata de comunitatea locală ca acea voce să nu dispară. Am făcut-o pentru c-am vrut să arăt că se poate ca din banii pe care-i câştigă oameni cu venituri medii să li se întindă o mână unor creatori. Mă bucur c-am făcut-o fiindcă să huidui e plicticos pe termen lung, mai ales dacă nu pui nimic in loc, fiindcă iese ceva în care cred, care are şanse să intereseze un public larg şi să însemne ceva în arta contemporană de azi, şi fiindcă orice om are nevoie de o mână de ajutor şi de o laudă, iar asta a fost modul meu de a le spune unor oameni că am nevoie de ei şi cred în ceea ce fac.", spune Penescu.

Pe site-ul LiterNet (http://galerie.liternet.ro/) există deja 12 galerii de fotografii care documentează două repetiţii cu public ale "performance"-ului, desfăşurate pe 6 şi 7 martie 2008. Finanţarea acoperă costurile a şase reprezentaţii din care trei vor avea loc la Muzeul Naţional de Artă Contemporană (MNAC) între 10 şi 12 aprilie 2008. Pentru ca acest Cvartet... să existe în continuare, e nevoie de o nouă mobilizare, a celor pentru care performanţa în artă contează.



PS: Dacă doriţi să aflaţi mai multe detalii despre acest spectacol sau să vă oferiţi sprijinul, puteţi contacta realizatorii spectacolului la [email protected].



Nu uitaţi: Aplaudaţi doar dacă - şi cît - vă place! O campanie iniţiată de LiterNet.
Regia: Vava Ştefanescu Cu: Mihaela Dancs, Carmen Coţofană / Istvan Teglas, Mihai Mihalcea / Adrian Stoian, Julien Trambouze / Vlaicu Golcea

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus