mai 2008
Boogie, în regia lui Radu Muntean, va fi distribuit în Franţa de compania Films Sans Frontières, un important distribuitor francez de filme de autor. Contractul a fost încheiat la Cannes, unde filmul a fost prezent în cadrul secţiunii Quinzaine des Réalisateurs şi a avut reacţii foarte bune atât din partea publicului cât şi în presa franceză.

Films Sans Frontières (FSF) are propriul lanţ de cinematografe - Cine Metro Art, cu 25 de săli - la Paris, Lyon şi Marsilia, şi este prezent pe piaţa de cinema de 20 de ani. Compania descoperă şi reprezintă în fiecare an patru nume noi, dar reeditează totodată şi filme clasice, precum cele ale lui Buñuel, Rossellini, Herzog, Almodóvar, Kusturica, Visconti, Kurosawa, Tarkovski. FSF a distribuit Palme d'Or-ul lui Shohei Imamura (1997), Leul de Aur de la Veneţia al lui Tsai Ming-Liang şi toate filmele lui Eisenstein.

În afară de FSF, alte două companii de distribuţie au fost interesate de drepturile pentru Franţa. Presa franceză a susţinut filmul prin cronici foarte bune, ca cele din Le Monde sau Libération. L'Humanité scria despre Boogie că este "Vitelloni realizat în România. Impecabil.", încheind cu: "Cinematograful românesc va continua să ne surprindă şi anul acesta." (http://www.humanite.fr:80/Boogie-de-Radu-Muntean)

Plecat cu soţia, Smaranda (Anamaria Marinca) şi Adrian (Vlad Muntean), copilul lor de 4 ani, la mare în minivacanţa legală de 1 mai, Bogdan Ciocăzanu (Dragoş Bucur) se întâlneşte întâmplător cu cei mai buni prieteni din liceu, Penescu (Mimi Brănescu) şi Iordache (Adrian Văncică), la data şi locul de care îi leagă cele mai glorioase escapade bahico-sexuale din tinereţe. E o întâlnire cu vremurile bune, atunci când viaţa era frumoasă şi fără responsabilităţi. Acum însă lucrurile s-au schimbat, diferenţele dintre ei s-au mărit, iar prietenia nu mai poate fi o relaţie care se bazează doar pe gusturi comune în materie de femei, băutură şi echipe de fotbal.

O co-producţie Multimedia Est şi Antena 1, susţinută de Centrul Naţional al Cinematografiei, Boogie este reprezentat pe plan internaţional de Maximum Film Intl, din Canada, Charlotte Mickey, agentul de vânzări al filmului, fiind unul dintre cele mai cunoscute nume de pe piaţa internaţională de vânzări de cinema.

Boogie va rula pentru prima dată în România la Cluj, în cadrul Zilelor Filmului Românesc ale TIFF 2008 şi va intra în circuitul cinematografelor din toată ţara în toamnă.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus