iunie 2008
Sigur Rós e ca un exerciţiu de levitaţie sau ca o scufundare în ocean sau ca o suspendare a timpului. Sunt sunete neîmblânzite, sunete de pe coaste, căderi de la înălţimi foarte, foarte mari, abrupt, în gol. Niciodată izbit, fără să te răneşti, ca şi cum ai avea un soi de protecţie specială.

Trupa islandeză există din anul 1994 şi are până acum 6 albume în discografie. E un calm desăvârşit în muzica lor, chiar şi atunci când ritmul se precipită. Genul de cursă de viteză de pe loc. Ca şi cum ai da înăuntru ture şi ture. Vocea lui Jónsi Birgisson e ireală, sună tare bizar în islandeză, aproape nepământean, ceea ce amplifică senzaţia de plutire. Cred că apa este elementul care îi poate reprezenta cel mai bine, iar piesa Saeglopur e, din punctul acesta de vedere, emblematică. Ultimul album, Með suð í eyrum við spilum endalaust / With a Buzz In Our Ears We Play Endlessly, care urmează a fi lansat oficial în 23 iunie 2008, e de o lentoare minunată, o fixaţie. Dacă ar fi să se inventeze o atingere insuportabil de discretă, cred că aşa ar suna.

Nu ştiu cum e posibil să simţi în acelaşi timp răceală şi căldură, să fii pe cât de distant pe atât de implicat, dar melodiilor lor par să găsească o împărţire perfectă între aceste două stări. Peste toate însă, o delăsare asumată, fără pic de încrâncenare, ca atunci când dai totul. Curat, clapele sună absolut minunat. Ele fac legea. Propagă sunetul şi îl ghidează uşor. O acustică suavă, de o fragilitate pe care cu greu poţi s-o cunoşti fără să ajungi să te îndrăgosteşti.

În 2007, Sigur Rós a avut ideea realizării unui film, pornind de la turneul din vara acelui an, desfăşurat în Islanda. Heima s-a născut ca urmare a acestei călătorii care a însumat un număr de 16 concerte. În limba islandeză, "heima" înseamnă "acasă", o căutare a acestui sentiment unic de relaxare deplină. Iar acum, acest film documentar ajunge şi în România, la Bucureşti, pe 14 iunie 2008, la ora 18, la Elvira Popescu, iar pe 16 iunie 2009, la ora 19,30, la Muzeul Ţăranului Român. Mergeţi şi ascultaţi!

Totul despre Heima aici.
Vezi trailerul filmului Heima, al trupei Sigur Rós:


Vizitează situl oficial al trupei: http://www.sigur-ros.co.uk/. Din secţiunea media poţi descărca gratuit melodii, videoclipuri şi imagini ale trupei, sau poţi citi cronici şi interviuri cu şi despre membrii trupei.

Ascultă ultimul album Sigur Rós, Með suð í eyrum við spilum endalaust / With a Buzz in Our Ears We Play Endlessly aici.

Vezi videoclipul piesei Vidrar Vel Til Loftarasa, al trupei Sigur Rós:


Vezi videoclipul piesei Hoppipolla, al trupei Sigur Rós:

Regia: Dean DeBlois Cu: Sigur Rós

1 comentariu

  • Mersi
    [membru], 18.10.2008, 14:32

    Nu ştiam că au scos un film. Mersi! Mă bucur când mai scrie lumea şi despre "dubioşi" de genul. Saeglopur e foarte frumoasă. Aş mai zice şi de Gong, Bíum bíum bambaló sau Samskeyti, dar, multe piese sunt bune. Mi-a plăcut cum ai prezentat trupa. Numai bine!

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus