Şapte Seri / iunie 2008
Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull
19 ani de aşteptare. Pentru unii nenecesari, obişnuiţi atunci cu trilogii finite, care acum au devenit tetralogii sau sextete. Indiana Jones şi-a făcut apariţia de după pălăria fedora, cu geacă de piele şi bici, în 1981, după logo-ul muntelui Paramount. A dominat anii '80, unde a devenit cel mai original erou de aventuri, concurat doar de modelul său, un anume James Bond. S-a luptat cu naziştii, gangsterii chinezi şi fanaticii religioşi, a eliberat copii, a găsit Graalul şi chivotul sfînt. A intrat în universuri paralele, în benzi desenate, jocuri şi un serial în care e pus alături de personalităţi istorice reale. A fost parodiat, omagiat, copiat. Şi fanii le-au cerut tătucilor Lucas şi Spielberg un nou episod. Şi aşa a început căutarea pentru un subiect corespunzător, meritoriu pentru doctorul Jones. Fade in.

Pe ecran anul e 1957. E război rece. Noii nazişti sunt comunişti. La 65 de ani Harrison Ford e excelent, jovial, auto-ironic. El E Indiana Jones. Suficient să-şi pună costumul şi accesoriile şi arheologul aventurier prăfuit şi transpirat e din nou aici. Aluziile sunt copioase (de la American Grafitti la The Wild One, Robin Hood şi Tarzan), şi filmul merge la viteză maximă, o secvenţă de acţiune, după alta, mai bine de o oră. Referinţele sunt clare, primul film, Raiders of a Lost Ark e modelul, cu elemente din The Last Crusade. Dacă acela era despre o reconciliere cu tatăl, acesta este despre fii. După o urmărire pe de trei în junglă, cu nişte maimuţe şi termite adiţionale, familia e reunită. Karen Allen (Marion), Shia LaBeouf (Mutt), John Hurt (Ox-Oxley) şi Ray Winstone (Mac) îl încadrează din flanc pe Harrison, pentru a se da de trei ori peste cap. Nici Cate Blanchett, brunetă cu tunsoare Louise Brooks şi aer de Grabo în Ninotcha, nu e malefica Rosa Klebb, de altfel Indiana Jones nu are super-negativi, pentru că toţi sunt fascinaţi de macguffin, artefactul subiectului respectiv. Aici acesta e craniul de cristal din titlu, cu care poţi să ai sau nu probleme. Mai e şi fascinaţia lui Spielberg pentru extratereştrii din Close Encounters of the Third Kind şi E.T.

S-a mai zis că Spielberg şi Ford au preferat un scenariu anterior, scris de Frank Darabont dar Lucas nu a fost de acord. Problema lui Indy IV este, ca de obicei, factorul Lucas. De la rozătoarele drăguţe (castori, marmote?), la explozia atomică cu care n-am reuşit să mă pun de acord, pentru că e mai over-the-top ca finalul şi destul de historically incorrect. Dar filmul stă bine în serie, alături de celelalte, Indiana Jones s-a întors (nu doar ca joc Lego), iar eu de-abia aştept numărul cinci.

(Patru stele din cinci)


Notă: Acum şi pe blog la http://www.protv.ro/bloguri/ald-s-movieland




Regia: Steven Spielberg Cu: Harrison Ford, Cate Blanchett, Karen Allen, Shia LaBeouf, Ray Winstone, John Hurt, Jim Broadbent

0 comentarii

În programul cultural

TV 1000
24.11.2024 19,25

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus