Cu creierul lichefiat de căldură, senatorii au scornit o lege care -după ei- va combate violurile incestuoase, TIR-urile degrabă mînate în ograda omului şi "mortăciunile" (victime, în jargon reportericesc). Legea vrea să "echilibreze" ştirile, prin limitarea celor negative. Carevasăzică dacă nu vorbeşti despre un lucru, el încetează să existe, ceea ce miroase a 1984 sau a ceauşism. Problema ştirilor nu e atît subiectul, cît felul în care sunt prezentate.
La cinema au adus o colecţie de scurtmetraje româneşti, laureate pe la festivaluri cu ştaif: 5 succese mari pentru 5 filme mici. Temele abordate de tinerii autori sunt inspirate tot din cotidianul păcătos: delicvenţă juvenilă, familii destrămate, fuga după ban, fuga din ţară şi fuga de responsabilitate. Dar tonul cu care e povestită realitatea e just, fără ţipete isterice sau bocete melo.
Din cele cinci scurte văzusem deja două, pe la festivaluri. De-asta le-au adus la cinema: pentru un public cît mai larg, mai ales că filmele autohtone devin interesante odată validate de Occident. Alexandra (Radu Jude) şi Valurile (Adrian Sitaru) m-au dat gata prin umorul amar şi ochiul incisiv. Şi acum să echilibrăm ştirile. O zi bună de plajă (Bogdan Mustaţă) cîştigătorul Ursului de Aur, nu m-a impresionat ioc. Acasă (Paul Negoescu) are cîteva note false în dialog (aka clişee de limbaj). Dar toate cinci (al cincilea e Lecţia de box - Alexandru Mavrodineanu) surprind umanitatea sau dezumanizarea noastră.
Păcat că nu prea era umanitate la Studio: doar 4 spectatori. Normal, începuseră ştirile de la 5.