Programul Festivalului Uniunii Teatrelor din Europa
Bucureşti, 2008
Scenele pe care se vor juca spectacolele vor fi anunţate ulterior.Bucureşti, 2008
Schauspielhaus, Graz
Antigona
Sofocle
Regia: Anna Badora
11, 12 octombrie 2008
Unul dintre cele mai importante teatre din Austria. O emoţionantă montare în viziunea puternică şi poetică a Annei Badora, reunind un impresionant cor de 25 de persoane din 14 ţări. Actualitatea unui text mai vechi de 2000 de ani.
Teatrul Naţional al Greciei de Nord
Kitheron: Grădina secretă
Maria Mytilinaki
Coregrafia: Dimitris Kyanidis
17, 18 octombrie 2008
Tulburătoare parabolă, transpusă copleşitor pe muzică şi dans în coregrafia celebrului Dimitris Kyanidis.
Teatro Garibaldi, Palermo
Înăuntrul inimii
Giuseppe Massa
Regia: Giuseppe Massa
22, 23 octombrie 2008
O tulburătoare poveste pe o temă atât de actuală, inspirată dintr-un fapt real. Nicola Sacco şi Bartolomeo Vanzetti, doi imigranţi italieni în America sunt arestaţi şi acuzaţi de crimă şi viol. În apărarea lor un imens comitet care timp de 7 ani se extinde în toată lumea. Un proces fără de sfârşit cu argumente influenţate de mişcări sociale şi politice. Un spectacol de o frumuseţe şi o cruzime impresionante.
Teatrul Bulandra
Orfeu şi Euridice
o nouă versiune de Adrian Enescu cu variaţiuni pe teme de Gluck
Regia: Alexandru Darie
24, 25, 26 octombrie 2008
O excepţională rescriere a operei baroce a lui Gluck, într-o impresionantă producţie. Purgatoriu, Infern, paradis, viaţă, moarte şi din nou viată, o tulburătoare poveste de dragoste. Un spectacol despre lumile de aici şi de dincolo, despre transformare şi înviere, despre criză şi tenebre, despre îndoială şi iluzie, despre nelinişti şi pace sufletească! Melanj de real şi ireal într-o încercare de a surprinde taina dumnezeirii. Totul scăldat în lumina şi puterea iubirii!
Teatro Garibaldi, Palermo
Ochii
Franco Scaldati
Regia: Mateo Bavera şi Franco Scaldati
25, 26 octombrie 2008
O dramă transpusă într-un spaţiu contemporan, o descriere a unei tragedii petrecute în realitate, un spectacol tulburător într-o interpretare de excepţie sub bagheta unui regizor de calibru.
Fortedanse Company
Kalevala
Gyulay Eszter, după epopeea lui Elias Lönnrot
Regia: Horváth Csaba
29, 30 octombrie 2008
Kalevala, o extraordinară epopee cu misterioase si profunde semnificaţii religioase este prezentată într-o memorabila producţie de teatru-dans. Scenografia este semnată de Antal Csaba, membru fondator al Uniunii Teatrelor din Europa din 1991.
Teatrul Maghiar din Cluj
Unchiul Vania
A.P.Cehov
Regia: Andrei Şerban
31 octombrie, 01, 02 noiembrie 2008
"Unchiul Vania de acum e purificat de intelectualitate, de febra de a da răspunsuri. Întrebările ne provoacă să stăm în faţa lor. Iată ce ne-ajută: să acceptăm că piesa e mult mai misterioasă şi mai bogată decât oricare dintre noi, să acceptăm paradoxul de a fi uman şi să acceptăm că scena nu dă soluţii, ci lasă totul deschis - o şansă de a descoperi prin experienţă o nouă sensibilitate. Să ne vedem aşa cum suntem, fără să avem ambiţia să schimbăm ceva - iată "mesajul" autorului, care detesta de fapt acest cuvânt", declara Andrei Şerban.
Teatro de la Abadia
Arlechino (imigrant) slugă la doi stăpâni
Alberto San Juan, după Carlo Goldoni
Regia: Andres Lima
01, 02 noiembrie 2008
Compania Animalario şi Teatrul Abadía au creat o versiune liberă după cea mai cunoscută piesă a lui Goldoni. Numită Arlechino (imigrant) slugă la doi stăpâni spectacolul actualizează conflictele expuse de dramaturgul italian. În vreme ce Arlechino întruchipa oamenii săraci care emigrau la Genova şi Veneţia, acceptând să facă muncile cele mai mizerabile, Imigrantul din zilele noastre, e şi el un om care moare de foame, dar şi de dorinţa de a trăi. În interpretarea lui Javier Gutiérrez, Imigrantul pare un bufon simpatic care provoacă râsul, cu o imensă poftă de viaţă.
Spectacol invitat special Andrei Şerban
Spovedanie la Tanacu
scenariu original după romanul cu acelaşi titlu al Tatianei Niculescu Bran
Regia: Andrei Şerban
03 noiembrie 2008
Piesa se doreşte a fi - dacă cineva încearcă o clasificare - un teatru documentar ori, poate, în viziunea Tatianei Niculescu-Bran, (autoarea unei cărţi inspirate de "cazul Tanacu"), un mister contemporan. Este într-adevăr toate astea, dar şi mai mult de-atât. Este spovedania unei societăţi iremediabil bolnave.
Piccolo Teatro di Milano
Trilogia vilegiaturii
Carlo Goldoni
Regia: Toni Servillo
05, 06, 07 noiembrie 2008
Celebrul regizor Toni Servillo montează într-o viziune inedită, pe scena de la Piccolo Teatro, teatrul lui Giorgio Strehler, încă un spectacol de Carlo Goldoni. Originalitate absolută şi perfectă arhitectură teatrală în această reprezentaţie.
Teatrul Bulandra
Lear
William Shakespeare
Regia: Andrei Şerban
08, 09 noiembrie 2008
După 40 de ani, Andrei Şerban se întoarce pe scena Teatrului Bulandra. În Lear sunt temele tragediei antice, sunt temele misterului medieval, este o dramă religioasă şi, în acelaşi timp, este o piesă cu extraordinare momente comice. O comedie care niciodată nu a fost pusă în valoare. Acest lucru este remarcabil la Shakespeare, comedia, farsa, misterul sunt puse împreună şi se desfăşoară de la un moment la altul într-un mod atât de surprinzător ca şi viaţa. Suntem complet loviţi în stomac pentru că totul este surprinzător şi miraculos. Acesta e teatrul miracolului: Shakespeare, Regele Lear.
Teatro Nacional Săo Joăo, Porto
Toţi care vorbesc
Samuel Beckett
Regia: Nuno Carinhas
12, 13 noiembrie 2008
Patru scenete scrise de Samuel Beckett între 1962 şi 1984 se întrepătrund în spectacolul Toţi care vorbesc, montare excepţională semnată de Nuno Carinhas, cel care realizează şi scenografia la Teatro Săo Joăo din Porto, într-o încercare de a înţelege sensul precar al lucrurilor.
Studio 24 - Compania Roger Planchon
Amedeu sau Scapi de el cu greu
Eugen Ionescu
Regia: Roger Planchon
13, 14 noiembrie 2008
Cea mai recentă creaţie a lui Roger Planchon, este, după părerea regizorului şi creatorului Studio 24 - Compagnie Roger Planchon, "una dintre cele mai reuşite fabule pe tema cuplului, chiar mai bună decât Scaunele. Ea este deopotrivă caraghioasă şi profundă". Planchon montează acest spectacol pentru a doua oară, prima dată fiind în 1955 (anul scrierii piesei), la Teatrul Marronniers unde Eugen Ionescu însuşi a fost spectator. "L-a văzut şi i-a plăcut", spune Roger Planchon într-un interviu. Figură importantă a mişcării teatrale franceze, creatorul unor importante instituţii teatrale franceze şi pariziene Planchon este un simbol al teatrului francez cu care se confundă de mai bine de 40 de ani.
Teatro de la Abadia
Pacea eternă
Juan Mayorga
Regia: Jose Luis Gómez
15, 16 noiembrie 2008
Juan Mayorga, laureat al Premiului Nacional de Teatru în 2007, autor al unor texte insolite. Cea mai recentă piesă, montată la Teatrul Abadía de celebrul actor si regizor José Luis Gomez, creatorul unor montări remarcabile în Spania, Germania şi Franţa - cel care a şi fondat teatrul madrilen - introduce una dintre cele mai teribile dileme etice din viaţa politico-socială a contemporaneităţii.
Fondazione del Teatro Stabile di Torino & Teatro di Roma
Minciuna
scenariu original Pippo Delbono
Regia: Pippo Delbono
16, 18 noiembrie 2008
O nouă provocare a regizorului Pippo Delbono cu al său spectacol, Minciuna! Într-un superb spectacol vizual, într-o explozie de mişcare şi virtuozitate actoricească, Delbono se cufundă într-un univers aparte, tratând o temă pe muchie, controversată. Un discurs despre o lume înşelătoare şi fascinantă în acelaşi timp, prin care viaţa curge cu toată forţa ei!
Teatrul Dramatic Iugoslav din Belgrad
Neguţătorul din Veneţia
Milos Kreckovic, dupa William Shakespeare
Regia: Egon Savin
21, 22 noiembrie 2008
Regizorul sârb Egon Savin, cu montări spectaculoase din autori clasici iugoslavi şi străini, reuşeşte necontenit să impună forţa fundamentală a teatrului în epoca contemporană. În Neguţătorul din Veneţia, Egon Savin transferă acţiunea spumoasei comedii a lui Shakespeare în perioada premergătoare instaurării fascismului. O viziune modernă, extrem de plastică, dinamică, incitantă. O lume mereu la limita pericolului în care dramele shakespeariene devin de o modernitate şocantă aproape dureroasă şi comedia are o forţă irezistibilă.
Festivalul Internaţional de Teatru Cehov - Moscova
Boris Godunov
Alexander Pushkin
Regia: Declan Donnellan
28, 29, 30 noiembrie 2008
Marele regizor Declan Donnellan, laureat de trei ori cu Premiul Laurence Olivier, fondatorul, împreună cu Nick Ormerod, al Companiei Cheek by Jowl, montează la Moscova Boris Godunov. Prin această montare, Donellann simte că are ocazia să prezinte viziunea puternică şi interiorizată a destinului Rusiei. El operează o excepţională transformare a genului, concepând spectacolul ca pe o tragedie în stilul cronicilor lui Shakespeare.
Teatrul din Düsseldorf
Ivanov
A.P.Cehov
Regia: Amélie Niermeyer
29, 30 noiembrie 2008
Ivanov, în incitanta montare a Améliei Niermeyer la Düsseldorfer Schauspielhaus, pune accentul pe subiectul major reluat ulterior de Cehov în celelalte piese ale lui: viaţa omului în toată absurditatea, superficialitatea, tristeţea şi irezistibilitatea ei.
"Piesa mea e gata", îi scrie Cehov unui prieten pe 5 octombrie 1887. Subiectul e complicat şi inteligent, cât timp am scris piesa am fost calm şi fericit, dar la sfârşit un martor imaginar şi-a făcut apariţia."
Teatrul Naţional Habimah, Tel Aviv
Anna Karenina
dupa Lev Tolstoi
Regia: Ilan Ronen
02, 03 decembrie 2008
Un demers provocator al dramatizării şi montării unui roman atât de celebru şi de o impresionantă anvergură. Regizorul şi directorul artistic al Teatrului Habimah, Ilan Ronen abordează repertoriul clasic şi contemporan, fiind fascinat de melanjul implacabil dintre destinele individuale şi marea curgere a istoriei.
Maly Teatr
Viaţă şi destin
după Vassili Grossman
Regia: Lev Dodin
06, 07, 08 decembrie 2008
Lev Dodin, maestrul scenei ruse, preia conducerea Teatrului Maly în 1983, montând aici producţii care au făcut istorie: Gaudeamus, Fraţi şi surori, Chevengur, Unchiul Vanea, Platonov, Regele Lear. Într-un demers inedit, Dodin adaptează pentru scenă romanul lui Grossman, Viaţă şi destin, fiind convins că "nenorocirile noastre actuale îşi au rădăcinile în trecut." Personajele sunt portretizate cu strălucire psihologică, conform marii tradiţii ruse, cu un lirism copleşitor, regizorul creând un spectacol fabulos şi păstrând toată bogăţia politică, filozofică şi umană a romanului.
Teatrul Naţional Habimah, Tel Aviv
Denuded
Miki Peleg-Rothstein
Regia: Norman Issa
06, 07 decembrie 2008
Într-un monolog intens şi emoţionant Denuded spune povestea unei fetiţe de şapte ani, care împreună cu sora şi mama sa, surdă, după divorţul dorit de tatăl natural, se mută în apartamentul noului tată vitreg, găsit de mama sa prin intermediul unui anunţ. Aici se consumă, neştiut de nimeni, coşmarul unui abuz sexual repetat timp de patru ani, şi implicit lenta transformare pe care această situaţie chinuitoare o va aduce în sufletul tinerei protagoniste. Transformările fizice şi emoţionale extraordinare prin care actriţa trece pe scenă, redau imaginea sfâşietoare a unei răscoliri sufleteşti de neconceput provocată de abuzul sexual şi emoţional la care copilul a fost supus.
Teatrul Maghiar din Cluj
Gianni Schicchi
Giacomo Puccini
Regia: Silviu Purcărete
13, 14 decembrie 2008
Opera sublimă a lui Giacomo Puccini ascunde o farsă impecabilă. Spectacolul semnat de Silviu Purcărete urmăreşte cu deosebită graţie firul evenimentelor pline de umor, într-o interpretare de excepţie. 80 de oameni pe scenă. Majoră respiraţie muzicală şi vizuală. Regizorul este recunoscut pentru montările sale remarcabile, atât de teatru cât şi de operă, fiind distins de-a lungul activităţii sale cu numeroase distincţii, printre care prestigiosul Premiu Peter Brook.
Compania Rumpelpumpel
Cvartet
Heiner Mueller
Regia: Matthias Langhoff
13, 14 decembrie 2008
"Dorinţa stabileşte regulile jocului", consideră regizorul Matthias Langhoff. Cvartet e un joc în doi, ce abordează eternul război dintre sexe. Cu un limbaj elegant şi o manieră deopotrivă don quijotescă şi modernă, cele două personaje, vicontele de Valmont şi marchiza de Merteuil duc o luptă vicleană; cea a dragostei şi a dorinţei.
Teatrul Maghiar din Cluj
Richard al III-lea
William Shakespeare
Regia: Tompa Gabor
16, 17 decembrie 2008
De la debutul său în 1981, Gábor Tompa a montat mai mult de 90 de spectacole în România şi în străinătate, fiind recunoscut pentru montarea marelui repertoriu clasic (Shakespeare, Molière, Bulgakov, Büchner) precum şi a celor absurde (Ionesco, Beckett, Camus, Mrožek). Producţia cu Richard al III-lea, clasica tragedie shakespeariană abordează teme pe mai multe voci, ea dezvăluie nu doar grozăviile luptei nebune duse pentru putere şi nu doar schemele mentale ale răutăţii, ci îl pun pe lupa si pe Richard, în calitatea acestuia de erou metafizic şi tragic.
Teatro Due, Parma
Ancheta
Peter Weiss
Regia: Gigi Dall'Aglio
19, 20 decembrie 2008
"Un spectacol la care nu se poate aplauda" - Republica (21.02.2007). O dramă-document a proceselor de la Frankfurt (1963-1965), procese care nu trebuie confundate cu cele de la Nürnberg, imediat după război. Folosind mărturiile supravieţuitorilor de la Auschwitz, Weiss creează o dramă tulburătoare. Un soi de călătorie prin Iad, în timp şi spaţiu, o călătorie în care personajele, blocate între forme şi viaţă, reuşesc să ilustreze prin acţiunile lor "clipa eternă" a istoriei şi a memoriei.
Teatre Lliure, Barcelona
Casa europeană - prologul lui Hamlet fără cuvinte
scenariu original Alex Rigola
Regia: Alex Rigola
20, 21 decembrie 2008
În European House, cu subtitlul Prologul unui Hamlet fără cuvinte, Àlex Rigola ne oferă o viziune originală despre motivele care l-ar putea duce spre moarte pe un Hamlet contemporan. Întrebarea a fi sau a nu fi vizează, şi în cazul lui Rigola, faptul de a fi sau nu conştienţi de viaţă şi posibilităţile ei: cei care acţionează şi cei care lasă să treacă viaţa pe lângă ei. Din perspective insolite şi interacţionând cu diverse limbaje, Àlex Rigola ne oferă o montare care nu se înscrie în nici un fel de tradiţie. Muzică, dans, teatru, fericire, nefericire. VIAŢĂ.
Programul Festivalului Uniunii Teatrelor din Europa
Cluj, 2008
Programul mai poate suferi mici modificări.Cluj, 2008
Studio 24 - Compagnie Roger Planchon
Amedeu sau Scapi de el cu greu
Eugen Ionescu
Regia: Roger Planchon
2-3 noiembrie 2008
Teatrul Maghiar de Stat din Cluj
Vinerea lungă
Visky András
Regia: Tompa Gábor
4 noiembrie 2008
Teatrul Maghiar de Stat din Cluj
Trei surori
A.P. Cehov
Regia: Tompa Gábor
5 noiembrie 2008
Teatrul Maghiar de Stat din Cluj
Unchiul Vania
A.P. Cehov
Regia: Andrei Şerban
6 noiembrie 2008
Teatrul Maghiar de Stat din Cluj
Gianni Schicchi
Giacomo Puccini
Regia: Silviu Purcărete
7 noiembrie 2008
Teatro da Rainha
Ella
Herbert Achternbusch
Regia: Fernando Mora Ramos
10-11 noiembrie 2008
Teatrul Maghiar de Stat din Cluj
Trei surori
A.P. Cehov
Regia: Tompa Gábor
12 noiembrie 2008
Teatrul Maghiar de Stat din Cluj
Woyzeck
Georg Büchner
Regia: Mihai Măniuţiu
13 noiembrie 2008
Teatrul Maghiar de Stat din Cluj
Richard al III-lea
William Shakespeare
Regia: Tompa Gábor
19 noiembrie 2008
Teatro Garibaldi
Rintra 'u cuori
Giuseppe Massa
Regia: Giuseppe Massa
21-22 noiembrie 2008
Teatrul Maghiar de Stat din Cluj
Richard al III-lea
William Shakespeare
Regia: Tompa Gábor
23 noiembrie 2008
Jugoslovensko Dramsko Pozorište
Neguţătorul din Veneţia
William Shakespeare
Regia: Egon Savin
25-26 noiembrie 2008
Teatrul Maghiar de Stat din Cluj
Societatea de vânătoare
Thomas Bernhard
Regia: Dragoş Galgoţiu
28 noiembrie 2008
Teatrul Maghiar de Stat din Cluj
Unchiul Vania
A.P. Cehov
Regia: Andrei Şerban
29 noiembrie 2008
Teatrul Maghiar de Stat din Cluj
Trei surori
A.P. Cehov
Regia: Tompa Gábor
30 noiembrie 2008
Teatrul Maghiar de Stat din Cluj
Richard al III-lea
William Shakespeare
Regia: Tompa Gábor
1 decembrie 2008
Teatrul Bulandra
Lear
William Shakespeare
Regia: Andrei Şerban
4-5 decembrie 2008
Compagnie Rumpelpumpel
Cvartet
Heiner Müller
Regia: Matthias Langhoff
8-9 decembrie 2008
Teatrul Maghiar de Stat din Cluj
Richard al III-lea
William Shakespeare
Regia: Tompa Gábor
10 decembrie 2008
Teatro De La Abadía
La paz perpetua
Juan Mayorga
Regia: José Luis Gómez
13-14 decembrie 2008
Compagnie Rumpelpumpel
Dieu comme patient
(Bazat pe Maldoror de Comte de Lautréamont)
Regia: Matthias Langhoff
16-17 decembrie 2008
Teatrul Bulandra
Orfeu şi Euridice
o nouă versiune de Adrian Enescu cu variaţiuni pe teme de Gluck
Regia: Alexandru Darie
21-22 decembrie 2008.