Hotnews.ro / septembrie 2008
Visul lui Adalbert
Cei care credeau că tinerii cineaşti români au epuizat subiectul comunismului mai au de aşteptat. Gabriel Achim, proaspăt licenţiat al UNATC-ului, pregăteşte, spune el "o reconstituire ironică, deşi sângeroasă, a cinismului corectitudinii politice". Cu proiectul Visul lui Adalbert (reconstituire), el va participa în zilele de 13 şi 14 noiembrie 2008 la East West Co-production Market, un pitch de proiecte organizat în cadrul Festivalului de la Cottbus.

Proiectului românului i se alătură altele 11 din Germania, Serbia, Letonia, Israel, Marea Britanie sau Estonia. La acelaşi pitch a fost selecţionat şi un al doilea proiect românesc, Ursul (producător Libra Film), debutul în regie al lui Dan Chişu.

Produs de Saga Film, Visul lui Adalbert (reconstituire) îşi plasează acţiunea într-o singură zi a anului 1986, 8 mai - adică imediat după ce Steaua câştigă Cupa Campionilor Europeni. Ziua PCR va fi marcată de o serie de evenimente neprevăzute, aproape suprarealiste, ai căror eroi sunt câţiva membri ai compartimentului de protecţia muncii dintr-o mare întreprindere bucureşteană.

Reconstituirile realizate de aceştia vor pune nişte rame peste poveste, oferind nu doar o sugestie despre forţa de manipulare a cinematografului, dar creând şi un portret grotesc, tragi-comic al României acelor vremuri, când filmele de protecţia muncii (realizate şi cu sprijinul Sahia Film) erau "de un comic. involuntar teribil".

Printre altele, va crea o paralelă între faptul că eroul filmului îşi va pierde mâna ("va fi amputat de propria performanţă"), la fel cum portarul Helmuth Duckadam, a fost rănit - se spune - intenţionat la mână, în cursul unei partide de vânătoare, de Nicu Ceauşescu, nemaiputând să-şi continue cariera.

Filmul face o reverenţă evidentă clasicului Reconstituirea, filmul lui Lucian Pintilie de la care se revendică majoritatea tinerilor regizori de azi şi de la a cărui lansare se împlinesc aproape 40 de ani.

"Filmul meu va fi Reconstituirea 2", spune mai în glumă, mai în serios Gabriel Achim, care va depune proiectul la concursul de finanţare organizat de CNC în noiembrie 2008 şi care presupune că va demara filmările în primăvara lui 2010.

Gabriel Achim: Visul lui Adalbert (reconstituire) este o comedie neagră, bazată pe o poveste reală a mediului din întreprinderile comuniste din România, în care graba ipocrită a tuturor de a se supune formalităţilor cerute de Partid intră în conflict cu evenimentele neprevăzute de niciun cod şi niciun regulament."

Povestea se inspiră din întâmplări reale. Pentru rolul principal, regizorul s-a gândit deja la un actor - Gabriel Spahiu.

Gabriel Achim este iniţiatorul proiectului Un bărbat urmăreşte o femeie, primul film-colaj din cinematografia română. Scurtmetrajele sale au participat până acum la festivalurile de la San Sebastian, Sankt Petersburg şi Berlin, iar în ţară, la TIFF, DaKINO, Anonimul şi Temps d'Images. Visul lui Adalbert (reconstituire) e primul său lungmetraj.

Regia: Gabriel Achim Cu: Gabriel Spahiu, Anca Androne, Ozana Oancea, Doru Ana, Mircea Rusu, Paul Ipate, Mimi Brănescu

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus