octombrie 2008
Cui i-e frică de Virginia Woolf?

"Adevăr sau iluzie - chiar contează?" (Edward Albee)

Cui i-e frică de Virginia Woolf? de Edward Albee, una dintre cele mai cunoscute piese ale dramaturgiei americane, va avea premiera oficială la Teatrul Act pe 23 octombrie 2008 şi se va juca în Festivalul Naţional de Teatru pe 7 noiembrie 2008.

Cui i-e frică de Virginia Woolf? este una dintre cele mai tulburătoare poveşti de iubire ascunsă sub masca unei relaţii disfuncţionale. În momentul în care George, profesorul ratat de la catedra de istorie, şi Martha, soţia lui şi fiica şefului universităţii la care el predă, se întorc acasă după o petrecere, nimic nu prevesteşte faptul că va urma o noapte lungă, plină de jocuri crude, în care demonii vor ieşi la lumină. Sau că noi vom deveni prizonierii acestui spectacol, asemenea musafirilor din acea noapte. Pentru că Martha i-a invitat la ei acasă pe noii veniţi în oraşul universitar, superbul blond Nick şi naiva lui soţie Honey.

Ceea ce urmează va demonstra că nimic nu e mai amuzant şi mai irezistibil decât cruzimea şi că adevărul şi iluzia pot spune uneori aceeaşi poveste.

Producţia de la Teatrul Act aduce în faţa publicului cea mai tânără distribuţie care a interpretat vreodată acest text pe o scenă profesionistă: Florina Gleznea (Martha) şi Ionuţ Grama (George) joacă rolurile cuplului de vârstă mijlocie. Celor doi li se alătură Sânziana Nicola (Honey) şi Emil Măndănac (Nick), toţi patru proaspăt absolvenţi ai UNATC. Scenografia aparţine Alexandrei Penciuc. Regia este semnată de Mariana Cămărăşan, cunoscută publicului pentru succesul cu spectacolul Amalia respiră adânc care i-a adus anul acesta tinerei absolvente Cristina Casian premiul UNITER pentru debut.

Surprinzătoare va fi, nu în ultimul rând, întâlnirea cu o variantă nouă, savuroasă şi necenzurată a textului. În România, traducerea realizată de Ionuţ Grama a devenit prin acest spectacol, traducerea naţională autorizată. Astfel, acest text, celebru la momentul apariţiei lui pentru demitizarea ideii de familie şi de succes, ne vorbeşte azi în mod zguduitor despre refugiul în iluzie şi frica de adevăr.

Teatrul Act
Cui i-e frică de Virginia Woolf? de Eduard Albee
Traducerea: Ionuţ Grama
Regia: Mariana Cămărăşan
Scenografia: Alexandra Penciuc
Distribuţia:
Martha: Florina Gleznea
George: Ionuţ Grama
Honey: Sînziana Nicola
Nick: Emil Măndănac.
O producţie Teatrul Act şi Lacuna Numen, realizată cu sprijinul ARCUB.

De: Edward Albee Regia: Mariana Cămărăşan Cu: Florina Gleznea, Ionuţ Grama, Sînziana Nicola, Emil Măndănac

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus