ianuarie 2003
Furie. Fraudă. Alcoolism. Adulter. Răzbunare. Minciună. Divorţ. Bani murdari. Avocaţi. Agenţi de asigurări. Changing Lanes aduce pe ecran tot ce poate fi mai rău într-o viaţă "normală".

Reacţionez impulsiv. Mă înfurii repede şi când sunt rănită - de orice fel ar fi rana - vreau ca şi vinovatul să simtă la fel. Apoi îmi pare rău, din toată inima, şi încerc să repar ce-am stricat. Cam la fel se traduce şi filmul Changing Lanes.


Ale cui probleme sunt mai importante?

Într-un New York ploios, într-o dimineaţă, doi oameni sunt protagoniştii unui accident de maşină. Fiecare se grăbeşte să ajungă la tribunal. Unul - un alcoolic în recuperare - pentru a participa la o înfăţişare privind custodia celor doi copii, celălalt - tânăr avocat ambiţios - pentru a rezolva o moştenire de peste 100 de milioane de dolari a unei fundaţii de caritate. Ca urmare a accidentului avocatul pierde un dosar de care are nevoie la tribunal, iar tatăl pierde custodia copiilor. Şi fiecare încearcă sa se răzbune pe celălalt cu o furie fără margini.

Changing Lanes este o poveste despre doi oameni care se confruntă. Nu contează că unul e alb si celălalt e negru, deşi astfel pelicula atinge şi problema rasismulului. Nu contează că amândoi sunt bărbaţi, ar fi putut fi femei sau chiar o femeie şi un bărbat. Sunt doi oameni cu problemele lor, doi oameni care se întâlnesc într-o dimineaţă, îşi "ocupă" puţin din timp şi-şi schimbă viaţa.

Doi oameni şi mai multe probleme. Ale cui probleme sunt mai importante? (Nu se poate ca într-o dispută să nu fi pus măcar o dată întrebarea: "Dar nu ţi se pare că problema mea e mai importantă?")

Ca-n Falling Down (filmul acela în care Michael Douglas clachează nervos pe autostradă) totul se rezumă la frustrare, ură şi răzbunare. În 24 de ore, cei doi fac lucruri pe care nici măcar nu şi le puteau imagina. Partea frumoasă a acestui film este ca nici unul dintre cele două personaje nu este "cel rău". Amândoi sunt victimele propriilor prostii.


Mişcările "ca-n viaţă"

Filmul mai are şi un moment extraordinar datorat soţiei avocatului - soţie care "din întâmplare" e fiica patronului firmei de avocatură şi ştie ca soţul o înşeală cu o colegă avocată.

"Ştii ca tata o înşeală pe mama de mai bine de 20 de ani?" îşi întreabă ea soţul care răspunde după o mică ezitare "N-am ştiut că durează de 20 de ani". "Mama a ştiut dintotdeauna", adaugă soţia înşelată, "dar i s-a părut că ar fi ipocrită să părăsească un bărbat care trişează în căsătorie, după ce s-a căsătorit cu el pentru o viaţă luxoasă obţinută tocmai prin înşelăciuni la birou".

Dacă mă uit în jur, fără să dau cu pietre, aş putea face o listă impresionantă de doamne aflate în situaţii similare... care fac aceleiaşi Changing Lanes.
Regia: Roger Michell Cu: Ben Affleck, Samuel L Jackson, Sydney Pollack

0 comentarii

În programul cultural

TV 1000
21.04.2024 00,50 (duminică spre luni)

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus