decembrie 2008
Teatrul Bulandra prezintă în cadrul Festivalului Uniunii Teatrelor din Europa, ediţia a XVII-a - Bucureşti, 2008, sâmbătă, 6 decembrie, duminică, 7 decembrie 2008, orele 19.00, la Sala Toma Caragiu, o producţie a teatrului Habimah din Tel Aviv: Pshuta (Denuded) de Miki Peleg Rothstein, regia Norman Issa.

Pshuta (Denuded) se poate traduce atât prin Dezgolit, Despuiat sau Dezbrăcat, cât şi prin Simplu sau Rudimentar.

Miki Peleg-Rothstein (n 1969, Tel Aviv) a fost interesată de lumea spectacolului încă din copilărie când s-a ocupat de muzică şi balet. În timpul serviciului militar, început la vârsta de 18 ani şi pe care l-a efectuat în cadrul forţelor aeriene şi navale israelite, ea a făcut parte din "Unitatea Culturală". După armată a început să studieze teatrul la Academia Beit Zvi Drama unde a şi jucat. Ulterior a început să abordeze teatrul şi din perspectiva dramaturgului. A scris Pshuta (Denuded), piesă care a fost votată în cadrul Festivalului Israelian de Teatru Netto din 2006, ca fiind cea mai bună monodramă.

În piesă este vorba despre drama unei fetiţe, Mira, abuzată timp de patru ani de tatăl ei vitreg. Deoarece mama sa este surdă, fetiţa va îndura patru ani de violuri fără să strige, conştientă de faptul că strigătele ei nu ar fi auzite. Singură în faţa acestei realităţi puternic traumatizante, fetiţa va încerca să se automutileze. Se va înfometa şi va ajunge să îndure poreclele ironice ale copiilor, se va tunde scurt. Suferinţa ei o transformă repede într-un "copil problemă" denaturând astfel relaţia cu profesoarele de la şcoală. În faţa acestor probleme, mama ei rămâne literalmente şi metaforic surdă. Ea se va subordona noului soţ cu o docilitate de sclav şi va refuza să cunoască adevărata natură a bărbatului.

Pigmentată cu elemente autobiografice (Miki Peleg-Rothstein a avut într-adevăr o mamă surdă şi un tată vitreg), piesa nu se rezumă, totuşi, la acestea, ci abordează problema abuzării femeilor la scară universală.

Vigoarea textului, şi regia atentă şi plină de forţă a lui Norman Issa, intensifică sentimentul de şoc şi de revoltă pe care-l va simţi spectatorul.

Preţurile biletelor sunt: 21,20 RON (cat. I) şi 10,60 (elevi, studenţi, pensionari).


Pshuta (Denuded)
De Miki Peleg Rothstein
Regia: Norman Issa
Scenografia: Nava Shtar
Lumini: Ziv Voloshin
Regizor tehnic: Yael Porat
Director tehnic: Eitan Memia
Cu: Miki Peleg-Rothstein.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus